31 Ekim 2024 Perşembe
Ana SayfaGüncel Emlak HaberleriBakanlıktan flaş dövizle kira sözleşmesi açıklaması!

Bakanlıktan flaş dövizle kira sözleşmesi açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanlığından dövizle yapılan kira ve diğer sözleşmelerin TL’ye çevrilmesiyle ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada, kimlerin bu durumdan istisna tutulabileceği ve kimlerin bu düzenlemeden sorumlu tutulacağıyla ilgili bilgiler verildi.

Bakanlıktan yapılan son dakika açıklamasında dövizle yapılan kira ve diğer sözleşmelerin TL’ye çevirilebilmesi için her iki tarafında Türkiye’de yerleşik kişi olması gerektiği belirtildi. Ayrıca dövizle kira alan AVM’lere yönelik olarak, “Öte yandan, bahse konu düzenlemede yer alan her iki madde hükmü ile, yeni yapılacak veya mevcut akdedilmiş sözleşmelerle ilgili olarak, Bakanlığımızca uygun görülen bazı hallerin istisna tutulabileceği de hüküm altına alınmıştır. Bakanlığımızca istisna tutulacak hallerin kapsamı belirlenirken, döviz cinsinden girdi maliyetler veya yükümlülükler değerlendirmeye alınacak hususların başında gelmektedir. Örneğin, 32 sayılı Karar’ın döviz kredilerinin kullanımını düzenleyen 17 ve 17/A maddeleri uyarınca herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulmaksızın döviz kredisi kullanabilen ve dolayısıyla döviz cinsinden yükümlülük altına giren Türkiye’de yerleşik kişilerin yaptığı sözleşmeler, bu kapsamda dikkate alınacaktır” açıklaması yapıldı.

İŞTE HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI’NIN O AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere, 13.09.2018 tarihli 30534 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yayımı tarihinde yürürlüğe giren Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 12.09.2018 tarihli ve 85 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 07.08.1989 tarihli ve 32 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar’da (32 sayılı Karar) Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında yapacakları sözleşmelere yönelik bazı düzenlemeler yapılmıştır.

Söz konusu düzenlemelerin kapsamı değerlendirilirken öncelikle dikkat edilmesi gereken husus, yapılan düzenlemelerin yalnızca 32 sayılı Karar’da tanımlanan Türkiye’de yerleşik kişiler arasında yapılan sözleşmeleri içermesidir.

Diğer taraftan, Geçici Madde 8 uyarınca bu kararın (85 sayılı CB kararı) yayımından önce bedelleri döviz cinsinden belirlenmiş ancak yeniden Türk Lirası olarak belirlenecek mevcut akdedilmiş sözleşmelerin kapsamı oluşturulurken, yine sözleşmenin akdedilme tarihinde her iki tarafın da Türkiye’de yerleşik kişi olması hususunun göz önüne alınması gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz