29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaGüncel Emlak Haberleri2019'da kira artışları nasıl hesaplanacak?

2019’da kira artışları nasıl hesaplanacak?

Enflasyon rakamlarının açıklanması ile herkes 2019’da kira artışları nasıl hesaplanacak sorusunun cevabını aramaya başladı…

Kira zamları ÜFE’ye göre mi yapılacak yoksa TÜFE’ye göre mi? Son zamanlarda enflasyonun bu kadar yükselmesi ile en çok merak edilen sorulardan biri oldu bu konu.

Bakan Berat Albayrak’ın geçtiğimiz aylarda belirttiği gibi kira zamlarının artık TÜFE ile yapılması planlanıyor. Ancak bu konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

İşte açıklanan rakamlar!

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %2,22 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %33,64, bir önceki yılın aynı ayına göre %33,64 ve on iki aylık ortalamalara göre %27,01 artış gösterdi.

TÜFE’de (2003=100) 2018 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,40 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %20,30, bir önceki yılın aynı ayına göre %20,30 ve on iki aylık ortalamalara göre %16,33 artış gerçekleşti.

Artışlar ÜFE’ye göre mi TÜFE’ye göre mi?

Eğer zamlar ÜFE’ye göre yapılacaksa örneğin 1000 TL kira ödeyen biri yüzde 33,64’lük zam oranı ile 1336 TL ödemek durumunda kalacak.

Eğer zamlar TÜFE’ye göre yapılacaksa örneğin 1000 TL kira ödeyen biri yüzde 20,30’lük zam oranı ile 1203 TL ödemek durumunda kalacak.

Şimdi ne olacak?

Kira sözleşmelerinde bir yıllık sürenin dolması ve yenilenmesi durumunda, mal sahibi kiracısına belli oranlarda zam yapmaya hak kazanıyor. Borçlar Kanunu gereğince tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Uzun süredir kira artışları Üfe’ye göre belirleniyordu. Ancak Ak Parti’nin Meclis’e sunmuş olduğu yeni düzenlemede TÜFE’ye göre kira artışı hesaplanması bekleniyor. AK Parti’nin, Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi Kurulması, yaşlılık aylıkları için 1000 liranın alt sınır belirlenmesi, kira bedellerinde TÜFE’nin artış oranının baz alınması, Hazine ve Maliye Bakanlığının farklı kira sertifikası türlerinden ihraç yapabilmesi, işsizlik ödeneğinde, devamsızlık nedeniyle ödememe durumunun ortadan kaldırılması gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Yeni Ekonomi Programı’nda yer alan tedbir maddesi ile kira zammı üst sınırı ÜFE ile değil, TÜFE ile belirlenecek. Gayrimenkulde kira artış oranını doğrudan etkiliyor. Ev sahipleri artık zamları üretici fiyatından değil, tüketici fiyatından yapabilecek.

Program’ın ‘Enflasyon’ bölümünün ‘Politika ve Tedbirler’ başlığı altında, “Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir.” maddesi yer alıyor.

Normal şartlarda 12 aylık ortalama Yurt İçi Üretici Fiyatı (Yİ-ÜFE) artış oranı ile belirlenen kira zammı üst rakamı yeni düzenleme yapılması ile birlikte TÜFE ile belirlenecek.

AK Parti’nin, Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi Kurulması, yaşlılık aylıkları için 1000 liranın alt sınır belirlenmesi, kira bedellerinde TÜFE’nin artış oranının baz alınması, Hazine ve Maliye Bakanlığının farklı kira sertifikası türlerinden ihraç yapabilmesi, işsizlik ödeneğinde, devamsızlık nedeniyle ödememe durumunun ortadan kaldırılması gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, 71 maddelik bir kanun teklifini Meclis’e sunduklarını, bu kanun teklifinin çeşitli alanlarda ihtiyaç duyulan düzenlemeler içerdiğini ifade etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Muş, TBMM’de yaptığı açıklamada, 71 maddelik bir kanun teklifi verdiklerini ve kanun teklifinin çeşitli alanlarda ihtiyaç duyulan düzenlemeler içerdiğini ifade etti.

Bakan Berat Albayrak’ın geçtiğimiz aylarda belirttiği gibi kira zamlarının artık TÜFE ile yapılması planlanıyor. Ancak bu konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz