3 Mayıs 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriYenilenebilir Enerji Yatırımları “Sinyal” Veriyor

Yenilenebilir Enerji Yatırımları “Sinyal” Veriyor

Küresel enerji yatırımlarında geçen yıl yaşanan düşüşler, daha istikrarlı hükümet politikalarının önemini ortaya koyuyor. Ulaşım ve ısıtmanın elektrifikasyonu için yapılan yatırımlar için daha güçlü bir desteğe ihtiyaç duyuluyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Dünya Enerji Yatırımları Raporuna göre, yenilenebilir enerjiye yapılan küresel yatırımlar 2017’de yüzde 7,15’ten büyük düşüş kaydetti. Düşüşün bir kısmı, güneş panelleri gibi yenilenebilir kaynakları her zamankinden daha ekonomik hale getiren maliyetlerin azalmasına bağlı olsa da yatırımlardaki düşüş hala bir uyarı niteliği taşıyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Senaryosu’nda (SKS) öngörüldüğü üzere, yenilenebilir enerji üretiminin hızla artması gerekiyor ve bu hedeflere ulaşılması için yenilenebilir enerjiye yapılan küresel yatırımın neredeyse iki katına çıkması ve 2030 yılına kadar yılda yaklaşık 550 milyar ABD doları bulması gerekiyor.

İlk bakışta, 2017, yenilenebilir enerji kaynakları için çok iyi bir yıl oldu ve bu da enerji üretimi yatırımlarının üçte ikisini oluşturdu. Küresel yenilenebilir enerji kapasitesi eklemeleri, güneş PV tesisatlarında yüzde 25’ten fazla bir genişleme ile desteklenen ve açık deniz rüzgarında rekor artışla desteklenen yeni bir seviyeye yükseldi. Yeni kaynakların yanı sıra yıllık kaynak kullanılabilirliğinden etkilenen toplam kurulu yenilenebilir enerji tabanından elde edilen verim yüzde 6 arttı.

Sermaye maliyetleri düşmeye devam etti, güneş panelleri için yaklaşık yüzde 15 ve kara rüzgarı için yüzde 5 azaldı. Bu da aslında daha az maliyetle daha fazla yatırım yapıldığını gösteriyor. PV modülleri gibi anahtar teknolojiler için daha iyi fiyatlandırma bu ekonomileri desteklerken, aynı zamanda kurulum maliyetlerinin düşük olduğu bölgelere doğru yayılmasında da bir değişim oldu.

Bu faktörler yenilenebilir açık arttırmalarda verilen projeler için üretim maliyetinde düşüşleri ve gelişmekte olan ekonomilerde artan ölçeği desteklemiştir. Daha ucuz borç ve daha büyük türbinler, Avrupa’daki açık deniz rüzgarı için daha düşük üretim maliyetlerine yardımcı oldu.

Yenilenebilir enerjide kapasite yüzde 2 büyüdü

2017 yılında, toplam yenilenebilir enerji kapasitesi ilaveleri, sadece yüzde 2 oranında büyümüştür. Buna karşılık, 2014-2016 döneminde kapasite ilaveleri ortalama yüzde 13’lük bir büyüme oranına ulaşmıştır. Düşüşün nedeni, güneş PV ile karşılaştırıldığında daha az sayıda karada ve hidroelektrik santralinin devreye alınmasıydı ve bu da kapasite başına daha fazla enerji üretiyordu.

Sonuç olarak, 2017 yılındaki yenilenebilir yatırımlardan beklenen yeni yıllık elektrik üretimi, kapasite artışlarındaki ılımlı büyümenin aksine, önceki yılın yatırımlarına kıyasla yüzde 7’lik bir düşüşe işaret ediyor.

Yenilenebilir güce güçlü yatırım, yeni nükleer enerjiye yapılan yatırımlardaki keskin düşüşün ışığında düşük karbonlu enerji üretimini artırmak için daha da önemlidir. Bazı bölgelerde, mevcut nükleer santrallerin emekliliği, yeni yenilenebilir kaynakların etkisini azaltıyor.

Tüm düşük karbonlu enerji üretim yatırımları 2017 yılında yüzde 10 düştü. Bu durum, yenilenebilir enerji dağıtımının büyük olduğu Çin ve Hindistan’daki yükselişin etkisiyle, 2017 yılında yüzde 3 oranında büyüyen enerji sektörüne bağlı CO2 emisyonları için endişe verici bir eğilim ortaya koyuyor, ancak kömür gücü arz-talep açığını doldurdu.

Yatırımlar kolaylaştırılmalı

Bu uyarı işaretleri, sürdürülebilir finansman hedefleri doğrultusunda, bir teknoloji portföyü boyunca yatırımı ve kamu mali kurumları da dahil olmak üzere çeşitli sektör ve finansal aktörlerin sermayesi ile yatırımı kolaylaştırmak için daha hedefli ve istikrarlı hükümet politikası çabalarının önemini vurgulamaktadır.

Hükümetler ayrıca, bu yatırımların değerini, daha fazla sistem esnekliği sağlayarak ve tüketiciler üzerindeki etkisini yönetmeye ihtiyaç duyarlar. Daha fazla harcama, daha esnek bir güç sistemine katkıda bulunan elektrik şebekelerine, akıllı şebekelere ve pil depolama alanına giriyor – bu da güneş PV ve rüzgarının daha yüksek paylarının entegrasyonu için çok önemli.

Son olarak, temiz kaynaklarla ve bu sektörlerdeki yenilenebilir kaynakların doğrudan kullanılmasıyla, ulaşım ve ısıtmanın elektrifikasyonu için yapılan yatırımlar için daha güçlü bir desteğe ihtiyaç duyulmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz