25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem HaberleriYeni İmar Yönetmeliği İnşaat Sektöründe Panik Yarattı

Yeni İmar Yönetmeliği İnşaat Sektöründe Panik Yarattı

Yeni Tip İmar Yönetmeliği 1 Temmuz’da yürürlüğe giriyor. Habertürk’ten Murat Ervın’ın haberine göre, Çevre Bakanlığı’nın ‘Yeni Tip İmar Yönetmeliği’nin yürürlüğe girecek olması inşaatçılar arasında panik yarattı…

Yeni Tip İmar Yönetmeliği son olarak Haziran ayının sonuna kadar ertelenmişti. 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan yönetmelik ile inşaatçılar 1 Temmuz’a kadar ruhsat alamazsa, 6 ay süren mimari çizimlerin ve proje çalışmalarının yeniden yapılacağını söyledi. Sektör temsilcileri bunun da inşaatların durması anlamına geleceğini belirtti.

Yeni yönetmelikle birlikte stüdyo daireler artık yapılamayacak ve en küçük daire 28 metrekare büyüklüğünde 1 oda 1 salon olacak. Ayrıca yola ve yan parsellere mesafe zorunluluğundan dolayı arsa payının düşmesi söz konusu olabilecek.

1 Temmuz’dan itibaren bina istenen renge de boyanamayacak. Belediyeler, mahallenin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin edebilecek. Bitmiş yapılar için de söz konusu yetki kullanılabilecek.

Yeniliklerden biri de umumi binalar, sağlık ve eğitim tesisleri, oteller, içinde patlayıcı madde bulundurulan binalar ile yüksek bina ve tesislere paratoner konulma mecburiyeti oldu. Ayrıca teraslara, bahçe hatta havuz yapılabilecek. Balkonların ise alçıpanla bağımsız bölüm haline getirilmesi ise yasaklanacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz