25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem HaberleriYaylalar İçin Yeni Planlama Geliyor

Yaylalar İçin Yeni Planlama Geliyor

Yaylalardaki kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için bakanlık düğmeye bastı. Yaylalar için yeni bir planlanma üzerinde çalışılıyor…

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yaylalardaki kaçak yapıları önlemeye ilişkin çalışmaların başladığını açıkladı.

Yaylalarda doğal yapının bozulmasına yönelik tartışmalar, buralardaki kaçak yapılaşmayı önlemek için alınan önlemler ile termik santrallerin kurulmasına gösterilen tepkilere ilişkin açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, meralar, ormanlar ve sit alanlarında yapılaşma yasağının bulunduğunu anımsattı.

Anadolu Ajansı’ndan Burcu Çalık’ın haberine göre, eskiden sadece hayvancılık amaçlı kullanılan bu alanlara sonrasında yazlıklar, birkaç katlı çirkin binalar yapılmaya başlandığına dikkati çeken Özhaseki, bu noktada iyi planlamanın önemini vurguladı.

Bakan Özhaseki, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma içerisinde Bakanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TOKİ var. Özellikle Ayder Yaylası için başladı bu çalışma.” dedi.

– “Bir plan dahilinde devam edecek”

Bakan Özhaseki, yürütülen çalışmada yurt dışındaki benzer örneklerin incelendiğini, Davos’un da gidip görüldüğünü ve bu kapsamda yaylalardaki kaçak yapılaşmayı önlemeye ilişkin çalışmanın başlatıldığını anlattı. Bakan Özhaseki şu açıklamalarda bulundu:

“Bundan sonra yaylalarda bir disiplin olacak. İhtiyaç sahipleri için nereye konut yapılacaksa orada birtakım dedelerden, babalardan kalma mülkiyetler, yerler de var. İşte buralara nasıl yapılabileceği, otopark alanının, yolun, camisinin nerede olacağı planlanacak. Canı sıkılan ‘Bu bizim mahallenin camisi olsun’ diye yapamayacak artık bundan sonra. Bu bir plan dahilinde devam edecek.”

Her geçen gün artan çirkin yapıları da gördüklerini belirten Özhaseki, şunları söyledi:

“Burada direkt sorumluluk belediyelerde. Eğer Bakanlığımıza şikayet yapılırsa biz takibat yapıyoruz. Şahsi kanaatim, şimdilik oralarda herhangi bir yapıya izin vermemek doğru. İdareci arkadaşlarımızın, ilçe, büyükşehir belediyesinde çok sıkı denetimi, sonrasında da planların yavaş yavaş devreye girip eski yapıların yıkılıp yeniye doğru, yeni yapılacakların da bu plan dahilinde yapılması yarınlarımızı kurtaracaktır. Yoksa bunun dışında hiçbir çaresi yok bu işin.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz