29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriYatırımda Ege rüzgarı

Yatırımda Ege rüzgarı

İzmir’de Danimarkalı LM Wind Power ve ABD’li Royal Tobacco’nu da aralarında olduğu 100’e yakın tesis 15 bin kişiye iş sağlayacak. Manisa’da 6 yeni fabrika devreye girince 1.200 kişiye daha iş imkanı sunulacak. Denizli, Uşak ve Aydın’da da yatırımlar sürüyor

 

Türkiye’nin sanayi üretiminin önemli bölümünü karşılayan Ege’deki organize sanayi ve serbest bölgelerde yeni yabancı ve yerli yatırımlar tüm hızıyla devam ediyor. İzmir’de geçen yıl ABD’li TPI Kompozit ve otomotiv yan sanayi şirketi Gates ile Japon Lansinoh şirketlerinin yanı sıra Sütaş, Ekoten ve Gülermak gibi yerli sermaye firmalarının büyük ölçekli yatırımları devreye alındı. İzmir’de inşaatına başlanan Danimarkalı rüzgar enerjisi komponentleri üreticisi LM Wind Power ve ABD’li Royal Tobacco başta olmak üzere yüze yakın tesisle yaklaşık 15 bin yeni istihdam yaratılması bekleniyor. İzmir’in en eski sanayi bölgelerinden olan ve 580 fabrikada 40 bin kişiye iş sağlanan Atatürk OSB’de 2017’de 7 firmanın üretime başlamasıyla ilave 2 bin kişilik istihdam sağlanması öngörülüyor.

Geçen yıl yaptığı yatırımlarla dikkati çeken Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde Sütaş ve Gürsüt’ün ardından 2017 yılında ABD’li Royal Tobacco ve Yırcalı Grubu bünyesindeki Balyem tesisleriyle toplam istihdam sayısı 6 bini geçecek. Torbalı OSB’de de projesi onaylanan 8 firmadan 3’ü 2016’da üretime başladı, diğerlerinin inşaatı devam ediyor. Ekoten, İMS Plastik, Dere Beton, Miray İnşaat, Özaktif Klima, Şenbak Makina, Mayıs Makine ve Torbalı Plastik firmalarının yatırımlarıyla istihdamın 1.000’e ulaşması bekleniyor.

Her ilde hareket var

Geçen yıl en fazla yatırımın yapıldığı bölgelerden olan İzmir Ticaret OSB’de ise 30 tesisle 1.200 kişilik ilave istihdam oluşturuldu. Turkcell Data Merkezi ve Kod A Bilişim şirketinin yeni yatırımlarının devam ettiği bölgede 2017’de inşaatı devam eden 65 firmanın faaliyete geçmesi planlanıyor.

185 tesiste 45 bin 700 istihdamın sağlandığı Manisa OSB’de geçen yıl 97 milyon dolar yatırımla devreye alınan 7 fabrikayla bin 265 ilave istihdam sağlandı. Belçika’nın dünyaca ünlü pastacılık markası La Lorraine’in de yatırım kararı aldığı bölgede bu yıl 2 bin 245 kişiye iş sağlayacak 4 fabrikanın temeli atılacak.

Denizli’de mevcut OSB’nin dolması sonrası yeni yatırım talepleri nedeniyle devreye alınan Çardak Özdemir Sabancı OSB’de faaliyete geçme aşamasındaki 7 tesise ek olarak yeni yılda 10’un üzerinde yatırımın başlaması bekleniyor.Uşak’ta Deri Karma OSB’de 269 firmaya ek olarak 13 firmanın inşaatı devam ediyor. Yeni yatırımlarla istihdamın 4 bine ulaşması hedefleniyor. Aydın’da Ortaklar OSB’de 3 yeni tesisle 400 kişilik ek istihdam yaratılması planlanıyor.

Aliağa’ya 18 yeni fabrika

Demir çelik ve petrokimya sektörünün önde gelen merkezlerinden Aliağa’daki OSB’de de yeni tesislerin inşaatları sürüyor. Doluluk oranı yüzde 41’e ulaşan bölgede bin 386 olan istihdam sayısı, geçen yıl devreye alınan 18 yeni fabrikayla şu ana kadar 3 bini geçti. Gülermak, İpek Mobilya, Turkmex Çinko, Dalan Kimya, Ravago Petrokimya ve Baylan Ölçü Aletleri gibi firmaların faaliyete başladığı bölgede bu yıl Terbay Makine, Anadolu Döküm, Anadolu Savunma Teknolojileri, Fio Gaz ve Bakırsülfat Kimya gibi fabrikaların üretime başlamasıyla istihdam daha da artacak.

Vatan

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz