29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriUlaştırma projelerinde son durum!

Ulaştırma projelerinde son durum!

Önemli ulaşım projeleri için çalışmalar sürüyor. Kanal İstanbul için ise hazırlıklar tamamlandı, uygulama için gerekli çalışmalar sürüyor.

 

Türkiye’de, yapımına hazırlanılan ve yapımı süren önemli ulaşım projeleri bulunuyor. 2017’de bu projelerin bir kısmı tamamlanacak bir kısmında da temeller atılmış olacak. İŞTE O PROJELER:

‘Demir İpek Yolu’ olarak da adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin bu yılın ilk yarısında hizmete açılması planlanıyor.

Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerinden sonra her üç ülkenin gerçekleştirdiği projede, hat işletmeye alındığında 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşınabilecek.
Dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ikinci deniz üzerine yapılacak havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı ihalesi, bu yıl içinde tamamlanacak.
Rize merkeze yaklaşık 34 kilometre, Trabzon merkeze yaklaşık 105 kilometre ve Artvin sınırına 75 kilometre uzaklıktaki Yeşilköy ve Pazar sahili mevkisine inşa edilecek havalimanının, 3 bin metreye 45 metrelik pisti, 265 metreye 24 metrelik taksi yolu denilen bağlantı yolu ve 300 metreye 120 metrelik de apronu olacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nde ön yeterlilik alan 6 firma, 15 Şubat’ta mali ve teknik tekliflerini sunacak.
2017 yılında tamamlanması planlanan projenin etüt, proje ve mühendislik hizmetleri kapsamında, karada ve denizde derin sondaj çalışmaları yapılarak, zemin verileri belirlenecek. İhale sürecinin ardından 1 yıl içinde mühendislik projelerinin tamamlanması planlanıyor.

352 kilometre uzunluğunda olması planlanan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Gelibolu-Balıkesir-Savaştepe Otoyolu’nun 100 kilometrelik Malkara-Çanakkale kesimi için 26 Ocak Perşembe günü yapılacak ihalede teklifler alınacak.
İhalede, teknik olarak yeterli bulunan firmalar kısa bir süre içinde tekrar davet edilerek tekliflerinde verdikleri süreleri yarıştırılacak ve en kısa süreyi teklif eden firma ihaleyi kazanmış olacak.
Ankara Niğde Otoyolu, Ankara Çevre Otoyolu’nun güneyinde bulunan Gölbaşı ilçesinin batısındaki Hacılar Köyü’nden başlayacak. Otoyol, Niğde-Gölcük Kavşağı’nda ise sona erecek.

YİD modeliyle 14 Nisan’da ihale edilecek Ankara-Niğde Otoyol Projesi, 330 kilometrelik otoyolun yapılmasıyla Edirne’den Şanlıurfa’ya kesintisiz ulaşım sağlanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011’de kamuoyuna “çılgın proje” olarak açıklanan Kanal İstanbul Projesi ilgili hazırlıklar tamamlandı, uygulama için gerekli çalışmalar devam ediyor.

Kanal İstanbul Projesi’nin iki yakasına toplam 100 bin konut yapılacak. 6 köprünün yer alacağı proje kapsamında oluşturulacak şehrin, spor ve kültür alanları, alışveriş ve fuar merkezleri de olacak.

Projenin bitirilmesi için hedeflenen tarih 2023 olarak belirlendi. 400 metre genişliğinde, 25 metre derinliği olması planlanan proje için 15 milyar dolar yatırım yapılması öngörülüyor.
İstanbul’un Avrupa yakası Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında Karadeniz sahil şeridindeki 76,5 milyon metrekare büyüklüğündeki alana yapılan İstanbul Yeni Havalimanında, çalışmalar daha da hızlandırılacak.

Havalimanının ilk etabının 26 Şubat 2018’de açılması hedefleniyor.

Dünya

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz