4 Mayıs 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriTorkam'dan Ulaşılabilir Konut Projeleri Geliyor

Torkam’dan Ulaşılabilir Konut Projeleri Geliyor

Bugüne kadar bir çok konut projesi inşa eden Torkam İnşaat yeni projelerine start veriyor. Torkam İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dereli inşaat sektörünü değerlendirdi.

Bugüne kadar bir çok konut projesi inşa eden Torkam İnşaat yeni projelerine start veriyor. Torkam İnşaat hem yeni projelerinin müjdesini vermek hem de konut sektörünü değerlendirmek için bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Torkam İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dereli katıldı.

‘İnşaat sektöründe hedef yükseltilmeli’

Türkiye’nin inşaat üretiminde Çin ile birlikte dünyada lider konumunda olduğunun altını çizen Dereli sektördeki firmalara dünyaya açılma çağrısında bulundu. Dereli inşaats ektöründe hedefin yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

‘Devletle iş yapmak tecrübe gerektirir’

İnşa ettikleri nitelikli konut projelerini öncelikle Anadolu’da ve yurtdışında üretmek istediklerini dile getiren Dereli, TOKİ ve Emlak Konut gibi Türkiye’nin öncü kuruluşları ile projeler ürettiklerini sözlerine ekledi. Dereli konuyla ilgili ‘Devletle iş yapmak zor. Tecrübe gerektirir’ dedi.

‘Sektörü farklı bir noktaya taşımak bizim elimizde’

Cezayir, Bulgaristan ve Türkmenistan’da projeler geliştirdiklerini belirterek dünyanın heryerinde inşaat sektörü için büyük fırsatlar olduğunu ve bunu değerlendirdiklerini dile getiren Dereli ‘Böylelikle el birliği ile inşaat sektörünü dünyada çok daha farklı bir konuma getirebiliriz’ dedi.

‘E-5 Torkam projesi geliyor’

25 yıldır konut sektöründe faaliyet gösteren Torkam İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Dereli “Şu an Türkiye’de üzerinde önemle durduğumuz iki projemiz var. Bunlardan biri Konya’nın merkezindeki Temaşehir Konya projesi. Bir diğeri ise başlamaya hazırlandığımız ve çok yakında detaylarını açıklayacağımız Torkam E5 projesi. Torkam E5 projemiz Florya – Sefaköy aksında, İstanbul’un merkezinde konumlanıyor. Metrekaresinin 7 bin 500 liradan başlayacağı projede Nisan ayında satışların başlaması planlanılıyor’ dedi.

‘Cezayir’de 6 bin konut yükseliyor’

Dereli ‘Ancak yurtdışında da bize büyük heyecan veren çalışmalarımız var. Şu an yurtdışı odağımızda farklı ülkeler bulunuyor. Komşu ülkelerde çok başarılı projeler gerçekleştiren Türk şirketleri var. Biz de uzak ülkelerde benzer çalışmalar gerçekleştirmek istiyoruz. Örneğin halen Cezayir’de Konut Bakanlığı için toplam tutarı 250 milyon dolar olan 6 bin konut inşa ediyoruz. Cezayir özelindeki hedefimiz, alınan işlerin toplam miktarını 5 yıl içinde 1 milyar dolara çıkarmak’ açıklamasını yaptı.

‘Ulaşılabilir proje üretmek önemli’

Torkam İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dereli ulaşılabilir projelerin az üretildiğini belirterek, ‘Türkiye’de ulaşılabilir proje üretmek önemli. Satış hızının bazı projelerde çok hızlı, bazı projelerde çok yavaş olması tamamen bununla ilgili. Tabi projede önemli olan bir nokta da lokasyon. Doğru lokasyonda doğru proje üretilmesi gerekiyor’ dedi.

‘Müteahhitler yüksek faiz oranlarından dolayı satış yapamaz oldu’

Konut sektöründe çalışılması gereken çok falza konunun olduğunu dile getiren Dereli sektrüde kredi faiz oranalrının çok yüksek olduğunu söyledi. Dereli ‘Müteahhitler yüksek faiz oranlarından dolayı satış yapamaz oldu’ dedi.

‘Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm haline geldi’

Kentsel dönüşümün artık günümüzde rantsal dönüşüm haline geldiğinin altını çizen Dereli kentsel dönüşümle ilgili de şu ifadeleri kullandı; “Bugüne kadar kentsel dönüşüm başlığında yeteri kadar ilerleme sağlanamadı. Bunun başlıca sebebi, sistemin bir türlü tam olarak oturtulamamasıydı. Bununla birlikte, Fikirtepe’de ilgili bakanlığın devreye girmesi gibi, büyük kamu oyuncularının aktif rol oynamaya başlaması, ilerleme sağlanmasına yardımcı oldu. Kentsel dönüşüm sürecinde, vatandaşla yatırımcının ya da müteahhitin karşı karşıya gelmesi şeklinde değil, TOKİ ve KİPTAŞ gibi kamu kurumlarının devreye girerek etki alanını genişletmeleri gerekiyor. Esenler’de, Zeytinburnu’nda olduğu gibi, dönüşüm toplu bir şekilde yapılırsa daha etkili olur. Kamu kurumlarının organize edici bir konuma gelmesi ile konunun rantsal dönüşüm ekseninden uzaklaşması ve gerçek amacına ulaşması sağlanabilir.”

Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz