1 Mayıs 2024 Çarşamba
Ana SayfaGündem HaberleriTORBA YASAYLA GELECEK DÜZENLEMELERİN KONUT SEKTÖRÜNE ETKİSİ NASIL OLACAK?

TORBA YASAYLA GELECEK DÜZENLEMELERİN KONUT SEKTÖRÜNE ETKİSİ NASIL OLACAK?

Konut hesabı desteğinin 15 bin TL’den 20 bin TL’ye çıkarılacağının açıklanmasının ardından konut sektörünün önde gelen temsilcileri konu ile ilgili açıklamalar yaptı…

Mailye Bakanı Naci Ağbal’ın konut hesabı desteğinin arttırılması ile ilgili açıklamalarının ardından sektör temsilcileri de karar değerlendirmeye başladı. Konut hesabı desteğinin 15 bin TL’den 20 bin TL’ye çıkarılacağının açıklanmasının ardından konut sektörünün önde gelen temsilcileri konu ile ilgili açıklamalar yaptı. Bir televizyon programına katılan Mar Yapı İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Robert Varon, Kuzu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selim Kuzu ve Emlak Değerleme Uzmanı Cansel Turgut Yazıcı konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İşte o değerlendirmeler…

Mar Yapı İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Robert Varon
Çıkacak olan Torba yasa ile konut sektöründe nelerin değişeceği hakkında düşüncelerini açıklayan Mar Yapı İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Robert Varon yasanın sektöre olumlu yansıyacağının sinyallerini verdi. Varon, ‘Sektöre her türlü destek olumlu görülmesi gereken bir adım. El değiştiren konut rakamları 1.4 milyonları çıkarttı. Bu sene 1.5 gibi bir hedef var. Bu kararlar olumlu olarak yansıyacaktır sektöre. Şu anda firmalar ve Emlak Konut sıkıntıların üstesinden gelmeye çalışıyor. Ama maliyetler de çok arttı. Bunun bir şekilde üstesinden gelinmeli diye düşünüyorum. Torba yasası içeriğini tam olarak görmedikten sonra çok fazla bir şey söylemek mümkün değil. Ama önümüzdeki dönemlerde içeriğini örüp daha rahat konuşabiliriz. Bizim insanımız ev sahibi olmayı da seviyor. Bu tarz kanunları desteklemek lazım. Ben konut sektöründe risk görmüyorum. Finansman ve inşaat maliyetleri arttı. Arsa maliyetleri düşmedi. Yavaş yavaş daha iyileşen bir sektör bekliyoruz. Doğru gelir getiren projeler üretmek lazım. Bence yaşam stilini ve hayat kalitesini artıracak projeler ortaya konması gerekiyor. Bizim yaşam standartlarımızı yüksek tutmamız lazım’ dedi.

Kuzu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selim Kuzu
Torba yasa ile konut sektöründe önemli bir adıma imza atılmaya hazırlandığını belirten Kuzu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selim Kuzu yasanın çok doğru bir karar olduğunu belirtti. Sektöre desteğin devam etmesi gerektiğini belirten Kuzu, ‘Konut fiyatları ve faiz oranları oldukça yüksek. Faiz oranının yüzde 1’in altında olması çok önemli. Konut sektöründe arz talep dengesi de çok önemli. Doğru ürün doğru kişiye sunulmalı. Mega projelerde de çok fazla maliyet arttırmadan yaşanılabilir alan yaratmak mümkün. Doğru konut üretildiğinde arz talep dengesi daha sağlıklı hale geliyor. Doğru analizler yaparak doğru projeler geliştirmek gerekiyor’ dedi.

Emlak Değerleme Uzmanı Cansel Turgut Yazıcı
Çıkacak olan Torba Yasa ile ilgili değerlendirmeler yapan Emlak Değerleme Uzmanı Cansel Turgut Yazıcı Torba Yasanın yeni konut sahibi olacaklar için bir çok avantajının bulunduğunu belirtti. Yazıcı ‘Konut satışlarında artış sürüyor. Yeni konutların satışları eski konutlara göre daha cazip geliyor. Ben 2018’i 2017’ye çok benzer rakamlarla kapatırız diye düşünüyorum. Bu yıl 3. çeyrekte satışlarımız arttı. Projelerin fiyatları 7 bin liranın üstüne çıktığında satış zorlanıyor. Artık hedef kitleye yönelik üretim yapılması zamanı. İmalatta, malzeme seçiminde vs. çok dikkatli davranmak lazım çünkü artık her şey çok pahalı. Alıcı kitleye göre üretim yapılmalı. Gayrimenkulü herkes geliştirmemeli. İşin uzmanı yapmalı’ diye konuştu.

Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz