25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem HaberleriTOKİ’DEN 4 BÜYÜK PROJE DAHA GELİYOR!

TOKİ’DEN 4 BÜYÜK PROJE DAHA GELİYOR!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan büyük çaplı projelerle ilgilendiklerini belirterek, şu anda önlerinde 4 büyük projenin olduğunu söyledi…

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan bugün AA Finans Masası canlı yayında gayrimenkul sektörünü değerlendirdi.

2017 yılının iyi geçtiğini değerlendiren Turan, ‘Genel anlamda bu yıl açıklanan rakamlar ortada bu yıl daha iyi bir yıl olarak geçti. TOKİ’nin geçmişi de başarılarla dolu’ dedi.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, “Büyük çaplı park projeleriyle ilgileniyoruz. Bunu TOKİ Park olarak isimlendirdik. Şu an önümüzde 4 büyük proje var.” dedi.

‘Sektör için büyük rahatlıklar getirildi’
Konut sektörü için büyük rahatlıklar getirildiğini belirten Turan, ‘Türkiye’nin etrafı bu kadar ateş çemberi içindeyken bile yabancılara konut satışlarımız çok iyi durumda’ dedi.

‘Konutta balon yok’
Konut sektöründe balon olmadığını söyleyen Turan ‘Sektörde balondan bahsedilemez. Ürettiğimiz bütün konutları satıyoruz. Özellikle alt ve orta gelir grubu çok rahat satabiliyor. Ama zaman zaman belli segmentlerde aşırı arzdan dolayı sıkıntılar oluşabiliyor’ dedi.

Türkiye’de çok güçlü bir konut sektörü olduğunun altını çizen Ergun Turan, TOKİ’nin de fazla üretimin olabileceği yerlerde devreye girip sıkıntıları dengelediğini belirtti.

‘2018’de 60-70 bin konut hedefi var’
2018 yılında da geçen yıl üretilen altına düşmeme hedeflerini olduğunu belirten Turan bu yıl da 60-70 bin civarında konut üreteceklerini belirtti. Turan ‘2016 yılında 65 bin sosyal konut inşa ettik. 2017 yılında 60 bin konut rakamında kaldık. Biz Türkiye’nin ihtiyacı olan bir çok tesisi de inşa ediyoruz. Türkiye’de üretilen konun yüzde 10’unu TOKİ tek başına inşa ediyor. Bu yıl da hedefimiz geçmiş yılların gerisinde kalmamak’ dedi.

‘2018 yılı için büyük sıkıntı beklemiyorum’
‘Ben 2018 yılı için çok büyük bir sıkıntı beklemiyorum’ diyen Ergün Turan arsa fiyatlarının en önemli olduğu vilayet İstanbul olduğunu ama Türkiye’nin İstanbul’dan ibaret olmadığını belirtti. Turan ‘Sektördeki arkadaşların İstanbul’daki arsa fiyatları ile değerlendirme yapmalarını doğru bulmuyorum. Dünyanın bütün metropol şehirlerinde bu böyledir’ dedi.

‘Konut kredisi faizlerinin düşmesi gerek’
Kredi faizlerini yüksek bulduğunu söyleyen Turan, ‘Konut kredileri faiz oranlarının geldiği bu noktada kimse yatırım yapamıyor. Sadace alt gelirli aileler TOKİ aracılığı ile daire alabiliyor. Herkesin zorlandığı bir dönemde bankalar karını artırıyorsa ortada bir sorun var demektir. Bankaların bu noktada rakamları tekrar gözden geçirmesi gerekir’ dedi.

Türkiye’de konut bankası kurulmasının tek başına yeterli olmayacağını belirten Turan Türkiye’de toplam tassarufun artmasının da önemli olduğunu söyledi.

‘Maksimum kalite az maliyetle üretiliyor’
TOKİ’de en maksimum kalite en az maliyetle üretilmeye çalışıldığını dile getiren Turan özel sektörde projelerdeki sosyal olanakların çok abartıldığını söyledi. Projelere saunalar, hamamların koyulmaya başlandığını ve bunların bunların da dolayısı ile rakamları şişirdiğini belirtti.

‘Amaç dar ve orta gelirliyi konut sahibi yapmak’
Turan ‘Biz kamu birimiyiz amacımız alt ve orta gelirliyi konut sahibi yapmak. Şuan Silivri, Kayabaşı, Tuzla gibi bölgelerde İstanbul’da 4 bin konut arz etmiş olacağız. Örneğin biz Kayabaşı’nda 200 bin liraya konut satsak özel sektör o bölgede 450 bin liraya satıyor. Bu sefer kurada adı çıkan vatandaşımıza 250 bin lira para çıkmış gibi oluyor. Fiyatları dengede tutmamız lazım’ dedi.

‘Kentsel dönüşüm zenginleşme aracı olarak görülmemeli’
Kentsel dönüşümle ilgili düşüncelerini canlı yayında aktaran Turan, ‘Bizim İstanbul’da rezerv konut yapmamız lazım. Böyle çalışmalarımız da var. Biz İstanbul’un 14 ilçesinde aktif kentsel dönüşüm yapıyoruz. Knetsel dönüşüm Türkiye’nin vazgeçilmezi. Ama geldiğimiz noktada eksikler var tabi. Ama neredeyse bütün kamu binaları yenilendi. Fakat yaşadığımız binalar henüz tamamen yenilenmedi. Örneğin Güngören’de 1 kilometrede 45 bin kişi yaşıyor. Bu şehirler dönüştüğü zaman bu sayının kalması imkansız bunu çok dengelememiz gerekiyor. Vatandaş kentsel dönüşümü zenginleşme aracı olarak görüyor. Yatırımcı da zaten kar olarak görüyor. Herkesin kar ettiği herde bir zarar eden olması gerekir. Bu zararı da şehirlerden ediyoruz. Çalışarak bu sorunları gidermemiz gerekiyor’ açıklamasını yaptı.

İFM ne durumda?
İnşaatı devam eden İstanbul Finans Merkezi ile de bilgi veren Turan, ‘İFM çok önemli bir proje biz 3 projeye devam ediyoruz. Süreçler revize ediliyor. Çok zor bir proje farklı bir üretim teknolojisi ile yapılan farklı binalar bunlar. Sürekli İFM için toplantılar düzenliyoruz’ dedi.

‘TOKİ geleceğin mimarilerini tasarlıyor’
Mümkün olan heryer de yatay mimari ile mahalle konseptinin oluşacağı model geliştirdik. Ama bu tabi hiç yüksek bina yapmayacağız anlamına da gelmiyor. TOKİ geleceğin mimarilerini tasarlıyor. TOKİ Türkiye’nin çok büyük bir başarı hikayesidir. Ben de bunun bir parçası olmaktan mutluluk duyuyorum.

Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz