29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaGüncel Emlak HaberleriTapu harcı ve KDV indiriminde son gün ne zaman?

Tapu harcı ve KDV indiriminde son gün ne zaman?

Tapu harcı indirimi için inşaat müteahhitlerinin beklediği gelişme, 31 Ekim Çarşamba günü mesai bitimine doğru Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklandı. Vergi Denetim Kurulu Strateji Değerlendirme toplantısında açıklama yapan Bakan Albayrak, konutta tapu Harcı indiriminin yıl sonuna kadar devam edeceğini duyurdu

Tapu harcı indirimi ile KDV oranlarında gerçekleştirilen indirim, 2018 yılının sonuna kadar devam edecek. Geçtiğimiz mayıs ayında konut satışlarında getirilen ve sadece konut satışını kapsayan tapu harcı indirimi, yüzde 18 olan KDV oranını yüzde 8’e indirmişti. Vergi Denetim Kurulu Strateji Değerlendirme toplantısında açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, konuyla ilgili detayları açıkladı.

Bakan Albayrak KDV indirimi açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

* Konut satışlarında KDV oranlarında yüzde 18’den 8’e indirim uygulaması devam edecek. 31 Ekim’de bitiyordu, 1 Kasım itibariyle yıl sonuna kadar devam edecek.

* Tapu harçlarının yüzde 4’den 3’e indirilmesi de yıl sonuna kadar devam edecek.

İMSİAD UZATILMASI ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, 31 Ekimde sona erecek tapu işlemlerinde uygulanan harç ve KDV indiriminin uzatılması için çağrıda bulunmuştu.

İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, yaptığı açıklamada, Bilindiği gibi 31 Ekim tarihine kadar konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı yüzde 8, binde 20 olarak uygulanan tapu harcı da binde 15 olarak uygulanıyordu. 31 Ekim sonrası da bu oranların değiştirilmemesi ve bu şekilde uygulamaya devam edilmesi sektör için oldukça önemlidir. Özellikle konut kredilerindeki artışlar, kredili konut satışlarını çok ciddi oranda düşürdü ve inşaat sektöründeki firmalar satışların azlığından muzdarip durumda. Vergi oranlarının bu ortamda yükseltilmesi, sıkıntıda olan sektöre hepten köstek olacaktır dedi.

Ülke ekonomisinin ve özelde de inşaat sektörünün içinde bulunduğu durumun dikkate alınmasını öneren Andıç, konut teslimlerinde yüzde 18 ve tapu harcında da binde 20 olan, ancak Mart ayından itibaren yüzde 8 ve binde 15 olarak uygulanan oranların, son gün olan 31 Ekim’den sonra da devam etmesini önerdi. Andıç, “Özellikle konut faizlerindeki artışın etkisi ile konut satışları çok ciddi şekilde düşmüş durumdayken KDV oranlarını artırmak sıkıntıda olan sektörü daha da olumsuz etkileyecektir diye konuştu. Andıç, Bakanlar Kurulunun 31 Ekim sonrasında da düşük oranların uygulanması yönünde yetkisini kullanması önerisinde bulundu.

 

VATANDAŞIN KÂRI NE KADAR?

Yapılan KDV ve tapu harcı indirimin vatandaşın cebine etkisi şöyle; 500 bin liralık bir evin yüzde 18 KDV ile satıldığını düşünelim. (Net alanı 150 metrekareden büyük evlerde KDV yüzde 18) Bu durumda vatandaşın indirim öncesi bu eve ödeyeceği KDV 90 bin lirayken, indirimle 40 bin liraya düşüyor. Yani sadece KDV’den sağlanan kar 50 bin lira.

Aynı ev için indirim olmadan önce ödenen tapu harcı 20 bin lirayken, indirimle birlikte bu 15 bin liraya düşüyor. Tapu harçlarını yarı yarıya alıcı ve satıcı ödüyor. Bu durumda alıcı 500 bin liralık bir evde toplam 52 bin 500 lira avantaj sağlıyor. Öte yandan KDV indirimi mayıs başında sadece konutlar için açıklanırken, yaklaşık 2 hafta sonra ofis ve dükkan gibi ticari birimler de bu kapsama alınmıştı. Şimdi ek uzatma ile ticari ünite satın alanlar da önemli avantaj sağlayacak.

 

KALICI ÇÖZÜM BEKLENİYOR

KDV ve tapu harcı indirimlerinin uzaması noktasında gayrimenkul sektöründeki firmaların ve derneklerin de talebi vardı. Sektör temsilcileri indirim kararıyla konut pazarında canlanma olacağını belirtiyor. Yılın ilk 9 ayında 1 milyon konut satışının aşıldığı, 2018’de de 2017’de olduğu gibi 1.4 milyon rakamına ulaşılacağı öngörülüyor.

Alınan 2 ay uzatma kararıyla konut pazarının moral bulduğunu belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Bizim sektör olarak beklentimiz süreli indirimden çok kalıcı düzenlemeler. Hem tapu harcı hem de KDV’de sürekli bir düzenleme olursa hem kayıt dışılık önlenir hem de bekle-gör durumundaki vatandaş alıma geçer” dedi. Son 1 yılda maliyetlerin yüzde 50’ye varan oranda arttığını ancak piyasa koşulları nedeniyle firmaların bunu satış fiyatlarına yansıtmadığını belirten Durbakayım, “Vatandaş mevduat faizini sıcak görüp parasını oraya koydu ama orada biriken parayla ev alamaz hale gelecek. 2001’de bunu gördük. Evini satıp bankaya koyanlar pişman oldu. O nedenle vatandaşın bu dönemi fırsat olarak değerlendirmesi gerek. Fiyat artışı kaçınılmaz, o nedenle bekleme zamanı değil” dedi. Durbakayım, sektörde kimi firmaların iyi analiz yapmadan konkordato ilan ettiğini bunun da tüm piyasayı olumsuz etkilediğini ekledi ve hükümetin bu konuda önlem alması gerektiğini ifade etti.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz