11 Mayıs 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriTapu Harcı Nedir? Tapu Harcı Hesaplama

Tapu Harcı Nedir? Tapu Harcı Hesaplama

Tapu devir işlemlerinde ortaya çıkan tapu harcı nedir? Tapu harcı nasıl hesaplanır? İşte bu soruların cevapları…

Tapu harcı satışı yapılan tüm gayrimenkuller için tapuda beyan edilen satış bedeline ilişkin ödenen harçtır. Tapu harcı satış işlemi sırasında beyan edilen satış bedelinin yüzde 4’ü olarak ödeniyor. Tapu harcını alıcı ve satıcı eşit olarak ödüyor.

Tapu harcı geçici Bakanlar Kurulu kararı ile konut ve iş yerleri için 30.09.2017 tarihine kadar %1,5 olarak uygulanacak.

Tapu Harcı Hesaplama
Tapu harcını bir önekle hesaplayalım. 100 bin TL değerinde bir ev satın aldığında hem alıcı hem de evi satın alan kişinin 2 bin TL harç bedeli ödemesi gerekir. Toplamda ödenen tapu harcı 4 bin TL oluyor.

Geçici Bakanlar Kurulu kararına göre hesaplarsak; 100 bin TL değerindeki konut ve iş yeri için alıcının bin 500 TL, satıcının da bin 500 TL harç ödemesi gerekiyor.

Tapu Harcı Cezası
Satış işlemi esnasında tapu harcını az ödemek için konut ya da işyerinin bedelini düşük gösterenlere ceza uygulanıyor. Tapu harcı cezası; gayrimenkulün gerçek satış bedeli ile tapuda gösterilen bedel arasındaki farkın üç katı vergi cezası, farkın satış gününden itibaren faizi ve eksik bildirimden doğan harç farkı, farkın 3 katı usulsüzlük cezası ve gecikme faizi olarak ödeniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz