25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem HaberleriSur turizm merkezi olacak

Sur turizm merkezi olacak

DİYARBAKIR’da terör operasyonlarında hasar gören Sur’un yeniden inşaası dün düzenlenen temel atma töreni ile başladı.

 

Diyarbakır’daki temel atma törenine TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TURİŞ Başkanı Ergün Turan ve TOKİ Başkanı Ergün Turan ile birlikte giden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Devlet dediğimiz nesne bir taraftan teröriste o kudretli elini vururken bir taraftan da şefkatli kanatlarını açmak zorunda. Şimdi devletin şefkat kanatlarını açarak iş yapma zamanı” dedi. Özhaseki, Diyarbakır’ın hayata geçecek projelerle turizm destinasyon merkezi olacağını kaydetti. Başbakan Binali Yıldırım, video konferansla bağlandığı törende şöyle konuştu: “Diyarbakır’ın 4 bin yıllık Sur bölgesindeki tahribatı ortadan kaldırmak, Sur’un tarihi ve kültürel zenginliklerini tekrar hayata döndürmek başlattığımız bir program var. Üç projenin toplam bütçesi de 60 milyon lira bu yıl içerisinde tamamlanacak. Toplu konut projeleri, altyapının tamamen yenilenmesi, yıkılan binaların yerine yenilerinin yapılması ve hak sahiplerinin uğradığı mağduriyetlerin giderilmesi içinde çalışmalar devam ediyor. Yapılan bu çalışmalar elbette terör örgütünü rahatsız ediyor, biliyoruz. Ama onlar rahatsızolacakları kadar olsun. ”

DİYARBAKIR’DA 3 PROJE

Bakan Özhaseki ise törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Üç ay kadar önce eylem planımızı açıkladık. Hiç birisi göstermelik işler, planlar temel atmalar değildi. O zaman yetiştiremediğimiz 3 proje vardı. Hazreti Süleyman Camii etrafındaki 115 dönümlük alanın rekreasyonuydu. Buradaki ziyaretgahtaki alanın durumu içimize sinmiyordu. Buradaki kardeşlerimizin hakkını verdik. Şimdi burayı ziyaretlerde kullanacağımız bir yeşil alan olarak düzenliyoruz. İkincisi Dicle Vadisi projesi. Milyon metrekarelik büyük bir proje. İlk etapta 320 bin metre karelik bir alanın düzenlemesi var. Bizim Diyarbakır’daki evlerimiz ahşap ve taşın karışımı. Bundan sonra yapılacak bütün evler, taş evler olacak. Bunları yaparsak Sur içi dünyanın bir çok yerindeki benzerleri gibi turizmin destinasyon merkezi olacak. Kendi halinde bırakırsak, rastgele yapılaşırsa, çirkin yapılar kendi halinde büyürse emin olun kimse gelmez buraya. Ama düşündüklerimizi gerçekleştirirsek, burası Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri olacak.”

YARALARI SARMAK İÇİN 2 MİLYAR TL AYIRDIK

DEVLETİN bir taraftan teröriste o kudretli elini vururken, bir taraftan oa şefkatli kanatlarını açmak zorunda olduğunu söyleyen Bakan Özhaseki, “Şimdi devletin şefkat kanatlarını açarak iş yapma zamanı. Çatışma alanı haline getirdikleri yıkılan evleri temizledik. Zararları tespit ettik ve sonra işe başladık. 50 kilometreden fazla su kanalı inşaası yaptık. Tarihi eserlerimizi elden geçiriyoruz, Kurşunlu Camisi ve Ortodoks kilisesi dahil. Binlerce ev yaptık. Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde projeleri bitirdik. Aylardır Sur’la uğraşıyorum. Ara sokaklarının adını bile ezbere biliyorum. İlk günden başladılar, ‘zenginlere verilecek, tehcir başlayacak, buraya kimse giremeyecek.’ Bunlara bir de Uluslararası Af Örgütü eklendi. Hazırladıkları raporlarda burası için ‘Yüzde 98’i kamulaştığını ve orada insanlar göçe tabi tutuldu’ diyor. Bütün bu yalanlar art arda söyleniyor. El insaf yahu. Buraya hükümet olarak 1 milyar 950 milyonluk pay ayırdık” dedi.

9.5 MİLYON TL YATIRIM

TOKİ Başkanı Ergün Turan, Diyarbakır, Şırnak ve Hakkari’de toplamda 22 bin 700 konutun yapılacağını söyledi. Sur’un yeniden imarı için konut yapmayacaklarını, ancak peyzaj projeleri uygulayacaklarını ifade eden Turan, 110 bin metrekarelik alanda ilk olarak 35 bin metrekarelik alanın rekreasyonunun yapılacağını açıkladı. Turan, temeli atılan bölgede 9.5 milyon TL’lik bir yatırım yapılacağını, hayata geçecek projenin Sur’a ve Diyarbakır’a değer katacağını belirtti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, “Diyarbakır’ın vicdanına ve yüreğine güveniyoruz. Diyarbakır’ı, Sur’u yaşanmaz hale getirenlere, çukurlar hendekler kazanlara fırsat vermediniz. Şimdi Diyarbakır’ı ayağa kaldırmanın adımlarını atıyoruz” dedi.

Hürriyet

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz