29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaGündem HaberleriSüleyman Çetinsaya: Herkes Kiracı Değil Ev Sahibi Olmalı

Süleyman Çetinsaya: Herkes Kiracı Değil Ev Sahibi Olmalı

Bugün bir TV programında önemli açıklamalarda bulunan Süleyman Çetinsaya, kiracılığı kabul etmediğini, herkesin kiracı değil ev sahibi olması gerektiğini söyledi…

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, bugün Bloomberg’te katıldığı bir TV programında gayrimenkul sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Öncelikle yeni projelerinden bahseden Çetinsaya, 3 yeni proje için iki ay içinde ruhsatlarını alacaklarını ve hızlı bir şekilde inşaatlarına başlayacaklarını söyledi.

Ertelenen Yatırımlar Tekrar Başlayacak
Bugünlerde konut sektöründe bir erteleme olduğunu belirten Çetinsaya, “Konut yatırımcıları, ofis yatırımcıları, işyeri yatırımcılarının şu anda bekleme sürecinde olduğu görülüyor. Biz bunun bir iki ay süre içerisinde netleşeceğini, ertelenen yatırımların tekrar başlayacağını düşünüyoruz. Konut sektörü olarak bu dönemde yapılan gerek Emlak Konut gerek GYODER tarafından desteklenen kampanyalar gibi fırsatları konut alıcıları kaçırmamalı. Böyle dönemlerde yapılan kampanyalardan yararlanarak ev sahibi olmalılar” dedi.

Kentsel Dönüşüme Belediyeler Ortak Olmalı

İnşaat sektörünün gelecek 10 yıldaki en önemli konusu kentsel dönüşüm hakkında konuşan Çetinsaya, vatandaşların beklentilerinin yüksek için müteahhitlerin sıkıntılar yaşadığını ve bu yüzden kentsel dönüşümün yavaş ilerlediğini söyledi. “Vatandaş bir evlik arsasından 3 ev çıkarmak istiyor, 100 metrekarelik 50 senelik dairesini daha da büyütmek istiyor” diyen Çetinsaya, kentsel dönüşümün daha hızlı olması için vatandaşların biraz daha kanaatkar olması gerektiğini vurguladı.

Kentsel dönüşümdeki sıkıntıların çözülmesi için ilçe belediyelerinin kentsel dönüşüme ortak olması gerektiğine dikkat çeken Çetinsaya, “Belediye, yapılacak imalatta gelirin yüzde 2’sini ben alacağım diyecek, ihale edecek. Bu durumda vatandaş belediyeyi muhatap alacak, mütahhitte belediyeyi muhatap alacak. İlçe belediyesinde kurulu olan kentsel dönüşüm müdürlükleri sorunları çözer. Kentsel dönüşüm bir binanın yıkılıp yeniden yapılması değil, otoparkıyla, okuluyla, sosyal tesisiyle, yeşil alanlarıyla planlanıp yeniden yapılması ve bunların ada bazında olması demek. Bina bazında kentsel dönüşümle biz bir yere varamayız” diye konuştu.

Konutta Balon Yok
Konutta balon eleştirileri hakkında da görüşlerini ifade eden Çetinsaya, konutta balon eleştirisine katılmadığını, konutların belli bir zaman içerisinde satabildiğini söyledi. Yapılan konutların fazla olmadığını belirten Çetinsaya, “Konutta fazlalık yok, balon yok. Her gayrimenkulün bir fiyatı var. Fazla fiyat istenirse o konut satılamaz ama bu denge kuruluyor” dedi.

Arsa Maliyetlerinin Düşmesi Gerekiyor
“Fiyatlar vatandaşa pahalı geliyor ancak özel sektör olarak alt gelir grubuna konut üretemiyoruz” diyen Çetinsaya, arsa maliyetleri ve inşaat maliyetlerinden dolayı alt gelir grubuna hitap etmelerinin zor olduğunu söyledi. Ancak TOKİ tarafından yapılan konutların alt gelir grubuna uygun olduğunu ifade eden Çetinsaya, özel sektör olarak yüzde 20’lik kesime hitap edebildiklerini, tüm vatandaşları ev sahibi yapabilmek için arsa maliyetlerinin düşmesi gerektiğine dikkat çekti.

Herkes Kiracı Değil Ev Sahibi Olmalı
Kiracılığı kabul etmediğini, herkesin ev sahibi olması gerektiğine vurgu yapan Çetinsaya, “Konut alan vatandaşlar konutlarını kiraya verdiği takdirde daire bedelini 20 yıldan aşağıya karşılaması mümkün değil. Onun için mal sahibine sorarsan kira fiyatları uygun diyor, kiracıya sorarsan kiralar yüksek diyor. Ben kiracılığı kabul etmiyorum. Kiracı kalmamalı. Herkes ev sahibi olmalı” dedi.

Ev Fiyatlarının Düşmesi Çok Zor
Günümüz şartlarında ev fiyatlarının düşmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Çetinsaya, Türkiye’deki yüzde 10’luk enflasyon oranıyla, dövizin yükselmesiyle ev fiyatlarının düşmesinin çok zor olduğunu belirtti. Çetinsaya, enflasyon yükseldiğinde maliyetlerini de o oranda yükselecek şekilde düşünmek zorunda olduklarını, bu artışında konut fiyatlarına yansımasının kaçınılmaz olduğunu ekledi.

Vatandaşların Kampanyaları Kaçırmamalı
Kampanyaların vatandaşlar için önemli olduğunu ve vatandaşların konuttaki kampanyaları kaçırmaması gerektiğini ifade eden Çetinsaya, “Emlak Konut’un geçtiğimiz aylarda kampanyası oldu. Yaklaşık 2 milyar 800 bin TL’lik satış gerçekleştirdi. GYODER’in kampanyası oldu, 3 ayda 3 milyar 300 milyon TL’lik satış oldu. Gerek Emlak Konut gerek GYODER tarafından desteklenen kampanyalar gibi fırsatları konut alıcıları kaçırmamalı.Vatandaşların böyle kampanyalarda ev sahibi olmaları gerekiyor” dedi.

Fuarlara Katılım Yeterli Değil

Gayrimenkul fuarlarına katılımın konut satışının hızlanması açısından önemli olduğunu belirten Çetinsaya, fuarlara katılımların yeterli seviyede olmadığını, katılım seviyesinin artmasını arzu ettiklerini söyledi. Ortadoğu’daki tüm fuarlara katıldıklarını dile getiren Çetinsaya, önümüzdeki 19-21 Nisan’da Qatar’da gerçekleşecek fuara da katılacaklarını, Türkiye’deki bilhassa İstanbul’daki yatırımları anlatıp, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyenlerle bir araya geleceklerini ifade etti.

Yabancının Ödediği KDV’nin Faydası Yok
Yabancıya KDV muafiyetini de değerlendiren Çetinsaya, “Yabancı gayrimenkul alırken, ülkeye döviz girdisi yapıyor ve bu girdiyi belgeliyor. O vatandaşın burada herhangi bir ikameti yok, bir şirketi yok. Şahsi olarak geldiği için onun bize ödeyeceği KDV’nin hiçbir faydası yok. O yüzden KDV alınmaması en mantıklı” şeklinde konuştu.

Maide KARADAĞ/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz