29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriSosyal konutların mimari detayları açıklandı!

Sosyal konutların mimari detayları açıklandı!

Dev sosyal konut projesinde inşaatlar başlıyor. 25 Ekim’de, 17 ilde 5 bin konutun temeli atılacak. İlk etapta 250 bin, toplamda 500 bin konutun hayata geçeceği projede ilk yapılacak sitelerin mimari detayları belli oldu. Konutların ortak noktası yatay mimari olacak. Binalar 4-5 katlı olurken, çevresinde parklar, spor alanları da yer alacak.

Cumhuriyet tarihinin en büyük Sosyal Konut projesinde inşaatlar başlıyor. 13 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı, ertesi gün başvuruların başladığı sosyal konut projesi büyük ilgi gördü. Başvurular 5 milyona ulaşırken, evlerin daha hızlı teslimi için inşa süreci öne alındı. 25 Ekim’de, 17 ilde eşzamanlı temel atma töreni yapılacağını ve 5 bin konutun yapımının başlayacağını açıklayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “İlk Evim İlk İş Yerim Projesi kapsamında inşaatlara başlıyoruz. 25 Ekim’de, Ankara, Afyonkarahisar, Amasya, Aydın, Bolu, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’ta temeller atılacak” dedi.

BAKAN KURUM: 5 BİN KONUTUN TEMELİNİ 25 EKİM’DE ATACAĞIZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal konut projesi kapsamındaki ilk 5 bin konutun temelinin, 25 Ekim’de atılacağını açıkladı.

Bakan Kurum, sosyal konut projesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce açıkladığı 5 bin konutun temelinin atılacağı 17 il ile ilgili bilgi verdi. 25 Ekim’de 5 bin konutun temelinin atılacağını aktaran Kurum; Ankara, Afyonkarahisar, Amasya, Aydın, Bolu, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olmak üzere 17 ilde temel atılacağını kaydetti. Kurum, “Aylardır bu projeye hazırlık içerisindeyiz. 31 Ekim’e kadar başvuru süresi var. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da teşrifleriyle 5 bin konutun temelini büyük bir coşkuyla atacağız” ifadelerini kullandı. Bakanlık,17 kentte yapılacak konutların görsellerini de paylaştı.

EVLER NASIL OLACAK?

Projelere başvuru yapan vatandaşların aklındaki en önemli sorulardan biri de evlerin nasıl olacağı.

İşte temeli atılan projeler bu soruya yanıt veriyor. 17 ildeki projede ortak nokta yatay mimari.

Yeni konut binaları 4-5 katlı olacak. Yapıların tek tip olması yerine, her ilin, bölgenin yerel mimarisinden izler taşımasına özen gösterilecek.

Sadece konut değil, aynı zamanda geniş yeşil alan, çocuk parkları gibi donatılar da hayata geçecek. Tüm projelerin enerji verimli olacağı ve yenilenebilir enerji sistemleri kurulacağı da belirtiliyor.

Sosyal konut projesi kapsamında ilk etapta yer alan 250 bin konut için, gelecek yılın ilk çeyreğine kadar kuraların çekilmesi ve hak sahiplerinin belirlenmesi hedefleniyor. Daha sonra 2 yılda evler teslim edilecek. 5 yılda da konut sayısı 500 bine çıkacak.

FİYAT VE ÖDEME PLANI

Konutların maliyetineyüzde 40 devlet desteği verileceği açıklandı.

Böylece 2+1 dairelerin fiyatları 608 bin liraya kadar çekildi. İline ve büyüklüğüne göre değişmekle birlikte 2+1 fiyatı en fazla 770 bin liraya çıkacak.

Aylık taksitleri de 2 bin 280 lira ile 2 bin 887 lira arasında olacak. 3+1 evlerin fiyatları ise 850 bin lira ile 950 bin lira arasında değişirken, taksitler 3 bin 187 liradan başlayacak.

Kurada hak sahibi olan vatandaş, sözleşme imzaladıktan sonra peşinat ve taksit ödemelerine başlayacak.

Peşinat yüzde 10 olurken, 240 ay vade yapılacak. Şartları sağlayan vatandaşlar 31 Ekim’e kadar konutlar için başvuru yapabilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz