16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaGündem HaberleriSeramiksan, "İyi Yaşam Sohbetleri"nde Feza Ökten Koca ile Bir Araya Geldi!

Seramiksan, “İyi Yaşam Sohbetleri”nde Feza Ökten Koca ile Bir Araya Geldi!

Seramiksan “İyi Yaşam Sohbetleri” teması altında mimarlarla bir araya geldiği; iyi tasarım, iyi yaşam ve sürdürülebilirlik başlıkların konuşulduğu video serisine başlıyor! Yapı Kataloğu moderatörlüğünde gerçekleştirilen buluşmaların ilki, Elips Tasarım Mimarlık’ın kurucusu Feza Ökten Koca ile gerçekleştirildi. İyi yaşam, sürdürülebilirlik ve su tüketimi konularına odaklanan serinin ilk sohbetinde Koca kendi deneyimlerini paylaştı.

#İyiTasarımHerkesinHakkı

Feza Ökten Koca, en büyük hayalinin, herkesin hakkı olan iyi tasarımı her yerde görmek olduğunu söyledi ve iyi tasarımı şu kelimelerle tanımladı: “Estetik değerleri yüksek, kullanan kişinin hayatını kolaylaştıran ve uzun vadede sürdürülebilir olarak bütçesini karşılayacak bir ürün, benim için iyi tasarlanmış bir üründür.”

Kurucusu olduğu Elips Tasarım Mimarlık’ın kurulduğu ilk senelerde hayatına mimari tasarımlarla başladığını söyleyen Koca, geçen yirmi yılı aşkın süreçte iç mimarlık ve ürün tasarımının da mimari tasarımdan ayrı düşünülemediğini fark ettiği için artık bugün, bunların da ofise eklendiğinden bahsetti. Ayrıca, tasarım odaklı çalışan bir ofis olduklarını fakat tasarladıkları ürünü gerçekten hayal ettikleri şekilde kullanıcıya teslim etmek istedikleri için uygulama süreçlerini de kendilerinin üstlendiğinin altını çizdi.

“Hepimizin dünya için bir şeyler yapması gerekiyor”

Sürdürülebilirliğin, her zaman önemli olduğunu fakat son yıllarda hızla gelişen teknoloji ve tüketimin de ciddi miktarlarda artması nedeniyle sürdürülebilirliğin çok daha fazla konuşulan bir konu olduğuna dikkat çeken Feza Ökten Koca, bu noktada, bir tasarımcı ve mimar olarak, “Kullanıcıya sürdürülebilirliği anlatmaya çalışıyoruz. Bu süreçte bizim en büyük destekçimiz ürün, malzeme ve tedarik firmalarından aldığımız doğru bilgiler, yeni teknolojiler… Çünkü biz de daha sonra, bu bilgileri kullanıcıya aktarıyoruz. Hepimizin dünya için bir şeyler yapması gerekiyor. Sürdürülebilirlik ancak bu şekilde oluyor, tamamen vizyon meselesi.” dedi.

Seramiksan İyi Yaşam Sohbetleri’nde Feza Ökten Koca’nın katıldığı ilk bölümü izlemek için tıklayın.

“Su kesilmediği sürece suyun varlığını hiçbirimiz anlamıyoruz.”

Kullanıcılar olarak suyu sonsuz zannettiğimiz için pervasızca kullandığımızın altını çizen Feza Ökten Koca, su tüketiminin sınırlandırılması ile ilgili önerilerini sıralayarak sohbeti şu sözlerle tamamladı:

“Su kesilmediği sürece suyun varlığını hiçbirimiz anlamıyoruz. Bu nedenle, suyun gereğinden fazla tüketimini engellemek için banyo ve mutfak armatürlerinde fotoselli ürünler öneriyoruz. Klozetlerde de su seviyesini sınırlayan çözümler var. Bunlarla birlikte, özellikle seramik kullanımında kendi kendini temizleyen nano teknolojik ürünleri tercih ediyoruz. Daha inovatif firmalarla çalışarak su kullanımını azaltmaya çalışıyoruz. Çünkü bu kaynaklar tükendiğinde hiçbirimiz yaşamaya devam edemeyeceğiz.

Bir taraftan çok fazla su kullanıyoruz ama diğer taraftan toprağı sulamaya suyumuz yok. Bunun dengesini kurabiliriz. Dengelediğimizde hem su kullanımını azaltabilir, hem de kullandığımız suyun tekrar bize geri gelmesini sağlayabiliriz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz