26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaGüncel Emlak Haberleri"Salgın Geçecek, Deprem Tehlikesi Geçmeyecek"

“Salgın Geçecek, Deprem Tehlikesi Geçmeyecek”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,İstanbul Kartal’da yaptığı incelemeler sırasında NTV canlı yayınına katılarak Malatya Pütürge depremi ve İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum NTV’de yaptığı değerlendirmede;“Dün Malatya ilimiz Pütürge ilçemizde 5 şiddetinde deprem meydana geldi. Ekiplerimiz hemen bölgeye intikal ettiler.Yapmış oluğumuz tespitlerde herhangi bir can kaybı yaşanmadı.Bir önceki Sivrice merkezli depremde hasar gören binalardan 20 tanesinin ağır hasara dönüştüğünün tespitini yaptık.Elazığ ve Malatya’daki kentsel dönüşüm ve afetzede vatandaşlarımızın konutu yapılması için 24 bin bağımsız bölümden oluşan projemizi başlattık.Bu proje Elazığ ve Malatya ilimizde çok örnek yerinde hızlı gönüllü bir dönüşüm örneği oluyor.Vatandaşlarımıza konutları bir yıl içinde teslim edeceğimizi söz vermiştik.İlk konutlarımızı inşallah Sn. Cumhurbaşkanımızın da teşrifleriyle 8.ayın içerisinde tamamlayacağız ve etaplar halinde vatandaşlarımıza teslimleri yapacağız.Zemin + 4, 5 yatay mimari esaslı dediğimiz yöresel mimariye uygun bir şekilde hem malzeme kullanıyoruz, hem imalat noktasında hem yükseklik konusunda sosyal donatılarıyla, alt yapısıyla örnek bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu çerçevede en yakın zamanda hem Elazığ ve hem Malatya’da söz verdiğimiz sağlam, güvenli konutlarını vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Ben tekrar Malatya’daki vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum.

Kurum, ‘Ülkemiz de tüm dünyada olduğu gibi önemli bir pandemi sürecinden geçiyor. Bu pandemi sürecinde milletimiz, vatandaşımız ve devletimizle birlikte bu süreci beraber olmak suretiyle çok başarılı bir şekilde yönettik. Bu günler geçecek ama deprem gerçeği geçmeyecek. Ülkemizdeki yapı stoğunu biz depreme hazır hale getirmek zorundayız. Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla biz tüm ülkemizin her yerinde kentsel dönüşüm seferberliğiyle projelerimizi yürütüyoruz’ dedi.

Bakan Kurum, ‘İçinde bulunduğumuz Kartal Orhantepe mahallemizde geçtiğimiz yıl Şubat ayında burada 21 canımızı yitirdik. 21 vatandaşımızı enkaz altından çıkartmak zorunda kaldık. O günler hepimiz buradaydık. Gördük ki depreme hazır olmayan sağlıksız yapı stoğu öldürüyor. Aslında sağlam binalarla biz depreme hazır bir şekilde yaşamayı öğrenmek zorundayız.O gün gelip vatandaşlarımıza bir söz vermiştik. En kısa zamanda sağlam güvenli konutlarımızı yapacağız demiştik. Burada Yunus Apartmanı 10 katlı bir apartmandı.Yunus apartmanının bulunduğu yere zemin + 5 katlı olmak üzere, mahalleye uygun, mahalle kültürünü yaşatacak şekilde projeyi tamamladık. Etrafındaki 11 binayla birlikte yıl sonu bitmeden vatandaşlarımıza konutları teslim ettik. Bugün de onları ziyaret etmek için buraya geldik. Hem projeyi yerinde görelim, hem de o gün Orhantepe mahallesinde riskli bina çalışacağımızı yapacağımızı söylemiştik. Yapmış olduğumuz çalışmalarda etrafta 113 binanın riskli bina tespit ettik.Hemen imar planı çalışması yaptık,muhtarlarımızla,teşkilatımızla,kaymakamımızla ve vatandaşlarımızın da görüşünü alarak imar planını askıya çıkardık. Buradaki ofisimizle birlikte dönüşüm yapacak vatandaşlarımıza destek olmaya devam ediyoruz.’

“İstanbul’da 116 bin 827 konutun kentsel dönüşümünü gerçekleştiriyoruz”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,“İstanbul’da çok önemli kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştiriyoruz.Şu an 116827 konutun kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor.İlave olarak 69312 riskli yapı statüsünde bulunan binaları yeniliyoruz.Riskli olduğunu tespit ettiğimiz 61 bin riskli konutun yıkımını gerçekleştirdik.Zeytinburnu,Kağıthane,Beykoz,Fikirtepe,Kadıköy,Gaziosmanpaşa,Üsküdar,Esenler ve Bağcılar’da kentsel dönüşüm çalışmalarına devam ediyoruz. Hedefimiz 5 yılda içerisinde acil öncelikli dediğimiz 1 milyon 500 bin konutun dönüşümünü sağlayacağız.Her yıl 300 bin konutun dönüşümünü sağlayacağız.Belediyelerimizle birlikte bu süreci yürüteceğiz.Bakanlık olarak Sn. Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde yatay mimarı esaslı ve bakanlık olarak kira ,taşınma,kamulaştırma ve her türlü desteği vereceğimiz TOKİ,İller Bankası ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapım aşamasında destek vereceğimiz projeleri yürüteceğiz”dedi.

Kurum,”Deprem öldürmez riskli ve hasarlı binalar öldürür.Biz depreme hazır bir ülke olmalıyız.Pandemi süreci biter ama deprem süreci bizim karşı karşıya kalacağımız bir süreçtir.İnşallah milletçe nasıl pandemi sürecinde bir beraber olduysak depreme sürecinde bir beraber olmak suretiyle bu dönüşüm çalışmalarını kararlı bir şekilde yapacağız’dedi.

“Kentsel Dönüşümde Vatandaşı Mağdur Etmeyeceğiz”
Murat Kurum,“Kentsel dönüşümde aksayan noktalara ilişkin Meclisimizin desteğini alarak yeni düzenlemeler yaptık.Kentsel dönüşümde vatandaşlarımızın mağdur olmaması adına yükümlülük,tamamlama sigortası ve yeterlilik getirdik.Müteahhitlere teknik ve mali olarak yeterli olmalarını zorunlu hale getirecek düzenlemeler yaptık.Kentsel dönüşümde vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gayret gösteriyoruz” dedi.

Kaynak:NTV

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz