29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriSahil Hattında Yazlık Ve Arsa Fiyatları Yükseliyor

Sahil Hattında Yazlık Ve Arsa Fiyatları Yükseliyor

Koronavirüs salgınıyla birlikte online eğitimler, online toplantılar artarken yazlıklardan dönüşler uzadı. Pandeminin ardından tatil bölgelerine olan ilgi daha da artarken, konut piyasası da her geçen gün daha çok hareketleniyor.

Ege bölgesindeki yazlık ev arayışları yeniden hareketlenmeye başladı. Ege sahil şeridinde yazlık ve konut imarlı arsa fiyatları olumlu yönde etkilenirken, İzmir sahil şeridinde yazlıkların ve imarlı arsaların fiyatları enflasyonun çok çok üzerinde artmaya devam ediyor.

İzmir’e kolay ulaşım bahçeli evlere talebi artırdı
İstanbul-İzmir-Çanakkale köprü bağlantısı, İzmir-Aliağa-Çandarlı otoyolu projesi ve İstanbul-Bursa-İzmir otoyol çalışmaları sayesinde İzmir’e ulaşımın çok daha kolay sağlanması özellikle yazlık kullanıma uygun bahçeli evlere olan talebi de artırdı.

Bodrum ve Kuşadası’nda nüfus 4-5 kat arttı
EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre, özellikle pandemi dönemiyle birlikte, İstanbul’dan İzmir’e yoğun bir akın yaşanırken, en çok ilgiyi Güzelbahçe, Urla, Çeşme ve Karaburun ilçeleri gördü. Bodrum ve Kuşadası’nda da ilçelerin nüfusu yazın gelmesi ile özellikle 4-5 kat artarken, pandemiden kaçan İstanbul ve Ankaralıların odak noktası haline geldi. İstanbul-İzmir Çanakkale köprü bağlantısı ile İzmir-Aliağa-Çandarlı otoyolu projesi sayesinde özellikle kuzey aksındaki Foça, Dikili ve Çandarlı bu yaz pandemi etkisiyle dolup taştı.

Yazlık evler artık kışlık ev olarak da kullanılmaya başladı
EVA Gayrimenkul Değerleme Direktörü Filiz Akkaya, COVİD-19 salgınında korkan ve daha steril bir ortamda yaz tatillerini geçirmek isteyenlerin Ege sahil şeridine akın ettiğini belirterek, “Salgının daha da uzun sürmesi riskiyle karşı karşıya kalınan şu günlerde bahçeli yazlık evlerin sadece yazlık amaçlı değil kışın da kullanılmak üzere çok daha yüksek fiyatlarla pazarlandığını görmekteyiz.” dedi.

Otellerin yerini bahçeli evler aldı
Pandemi sebebiyle bu yaz özellikle çocuklu aileler ve 65 yaş üstü orta yaş ve risk grubuna giren kişilerin tatil tercihlerini değiştirerek, otele gitmek yerine yazlıklara akın ettiğini de vurgulayan Akkaya, şöyle devam etti:

Tarla ve arazilere olan talep yüzde 100 arttı
“İzmir’de başta Çeşme olmak üzere, Alaçatı, Urla, Foça ve Seferihisar’da yazlık fiyatları pandemi sebebiyle yaklaşık yüzde 30 arttı. Genellikle bahçeli müstakil ya da ikiz müstakil tipinde yazlık konutlar tercih ediliyor. Ayrıca üzerine bağ evi tarzında tek bir yazlık ev yapılabilecek küçük alanlı tarla ve arazilere olan talep de yüzde 100 arttı.

Son 6 ayda yazlık ve arsa fiyatları yüzde 25 arttı
İzmir’in başta Çeşme ilçesi olmak üzere, Urla ve Seferihisar ilçelerinde de artık yazlık konutlar yaz-kış oturmak için tercih edilir hale geldi. Ege’nin kuzey kısmında göze çarpan sahil yerleşimleri olan Dikili ve Ayvalık yerleşimlerinde de sadece yaz mevsiminde kullanılan ikincil konuttan tüm yıl boyunca kullanılan apartman dairesi tipinde birincil konuta kaymakta olduğu görülüyor. Foça’da ise son 6 ayda yazlık ve arsa fiyatları ekonomik durgunluğa rağmen COVİD-19 Pandemisi etkisiyle %25 civarında arttı.

Tüm yıllık ya da sezonluk kira fiyatları da etkilendi
COVİD-19 salgını müstakil ya da ikiz dubleks tarzında ki bahçeli, havuzlu evlerin sadece satış fiyatlarını artırmakla kalmadı; bu evlerin tüm yıllık ya da sezonluk kira fiyatlarını da arttı. Özelikle Çeşme, Bodrum, Urla, Kuşadası gibi yaz-kış kullanıma uygun sahil beldelerinde kiralık müstakil ev bulmak neredeyse imkansız hale geldi. “

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz