19 Mayıs 2024 Pazar
Ana SayfaGündem HaberleriRuslar Türkiye'den Yeniden Konut Almaya Başladı

Ruslar Türkiye’den Yeniden Konut Almaya Başladı

Türkiye’de yabancıya konut satışları yüzde 2,7 oranında arttı. Konut alan yabancı vatandaşlar incelendiğinde Rus vatandaşların yeniden Türkiye’den konut almaya başladığı görüldü…

Yabancılara yapılan konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 artarak bin 624 olarak gerçekleşti. Rakamların artmasında Nisan itibarıyla başlayan yabancılara konut satışında KDV istisnası ve iadesi ile Türk Vatandaşlığı Kanunu ile ilgili uygulama değişiklikleri etkili oldu.

FU Gayrimenkul Genel Müdürü Ertuğrul Bul FU Gayrimenkul Genel Müdürü Ertuğrul Bul, daha önce Avrupa’dan ya da Batı’dan daha çok alım varken şimdi Rusların yanı sıra Ortadoğu ülkelerinin vatandaşları da alım yapıyor. Nisan verilerine bakıldığı zaman ise Rus vatandaşlarının alımlarında tekrar patlama görülüyor.

Bul, “Yabancıya konut satışı, yeni düzenlemeler sayesinde biraz arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine baktığımız zaman yabancıya satışta Türkiye’den konut alan ülke vatandaşlarının da çeşitlendiğini gözlemliyoruz. Daha önce Avrupa’dan ya da Batı’dan daha çok alım varken şimdi Ortadoğu’dan da alım var. Nisan verilerine bakıldığı zaman, geliştirilen ilişkiler ile Rus vatandaşlarının Türkiye’ye tekrar ilgisinin artması da olumlu bir gelişme. Öte yandan 2012 yılından önce Türkiye’de yabancıların konut satın alması ile ilgili geçerli olan mütekabiliyet şartı 2012 yılında kaldırıldı. Bakanlar Kurulu’nun belirlediği ülke vatandaşlarından birinin vatandaşı olmak ve diğer kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla yabancılara satışın önü açıldı. O gün bu gündür aslında yabancıya satışta yukarıya doğru çok iyi bir ivme vardı. Ben bundan sonra da bu ivmenin devam edeceği öngörüsündeyim. Kısa vadede olmasa bile orta-uzun vadede çevre coğrafyada da güvenliğin sağlanmasıyla Türkiye’ye ilginin tekrar artacağını düşünüyorum” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz