28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem HaberleriÖzlem Çerçioğlu en başarılı belediye başkanı seçildi

Özlem Çerçioğlu en başarılı belediye başkanı seçildi

Yapılan araştırmaya göre en başarılı büyükşehir belediye başkanı yüzde 64,7’lik oranla, kamuoyunda Topuklu Efe lakabıyla anılan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu seçildi.

Gezici Araştırma Merkezi, son yılların en başarılı büyükşehir belediye başkanlarını araştırdı. 24-30 Aralık tarihlerinde TÜİK örneklemleri dikkate alınarak Türkiye çapında gerçekleştirilen anket, 8 bin 762 kişinin katılımıyla gerçekleştirdi. 30 farklı büyükşehirde yaşayan ve farklı sosyo-demografik gruba mensup kişilerle gerçekleştirilen çalışmada temel kriterler şöyle sıralandı:

Vatandaş memnuniyeti, belediye hizmetlerine vatandaşların yerinde ve zamanında ulaşılabilirliği, engelli vatandaşlara yönelik çalışmalar, kültür ve sanata verilen destek, Suriyeli mülteciler ile ilgili çalışmalar, belediye başkanlarının vatandaş tarafından tanınırlık düzeyi, sosyal medya kullanımı ve iletişim kanallarının etkin kullanılması, çevre sorunlarına duyarlılık ve bunların çözümüne yönelik etkin projelerin uygulanıp uygulanmadığı, sosyal yardımlar ve bunların vatandaşa ulaştırılması, kamusal ve sosyal projelerin hayata geçirilmesi ve sivil toplum kuruluşlarıyla bu alanlarda yapılan işbirliği, kalkınma projeleri, hibe projelerine başvuru ve desteklerin alınması, doğal afetlere hazırlıklar, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık, çocuklara kreş açılıp açılmadığı, tıbbı atıkların toplanması aynı zamanda geri dönüşüm atıklarının toplanmasını sağlayan belediyelerin belirlenmesi, belediyeler arası bütçe kullanım performanslarının resmi veriler doğrultusunda puanlaması ve ulusal- uluslararası kuruluşlarla ortak yapılan projeler.

Bunların yanı sıra, şehirlerin marka değerinin artırılması amacıyla tanıtımı hususunda yapılan aktiviteler de kriterler arasında yer aldı. Araştırma kapsamında katılımcıların yukarıda belirtilen kriterlere göre hangi belediye başkanlarını başarılı bulup bulmadığı soruldu. Çıkan sonuçlarla, hizmet performanslarının puan ortalaması alınarak, en başarılı belediye başkanları belli oldu.

İlk beşe Ege damgası

Sonuçlara göre, en başarılı büyükşehir belediye başkanı yüzde 64,7’lik oranla, kamuoyunda Topuklu Efe lakabıyla anılan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu oldu. Çerçioğlu’nun ardından, yüzde 62,6 ile Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün geldi. Üçüncü sırada yüzde 60,7’lik başarı oranıyla Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel yer aldı. Dördüncü sırada yüzde 60,2’lik oranla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek bulunurken, beşinci sırayı ise yüzde 59,8’lik oran ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu aldı.

En başarılı ilçe belediye başkanı Çukurova’dan

En başarılı ilçe belediye başkanları sıralamasında ise birinciliği yüzde 62,7 oranla Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin aldı. İkinci sırada yüzde 63,2 ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir bulunurken, üçüncü sırada yüzde 62,8 ile Denizli’deki Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu yer aldı. Dördüncü sırada yüzde 61,2 ile Antalya Serik Belediye Başkanı Ramazan Çalık , beşinci sırada ise yüzde 60,4’lük oranla İzmir Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş yer aldı.

Diyarbakır ve Mardin kayyumdan memnun

Araştırma sonuçları, Diyarbakır ve Mardin’deki kayyum uygulamasından vatandaşların memnun olduğunu da gösterdi. Belediyelerine kayyum atanan Diyarbakırlı ve Mardinli vatandaşlar, geçen yıla göre hizmet oranını yüzde 60 daha başarılı bulduklarını ifade ettiler. Yılın en başarılı belediye başkanları araştırmasında, vatandaşların ilk defa 2014 yılında uygulanan Büyükşehir Yasası’ndan memnun olduğu da ortaya konuldu. Zira, belediyeler bu yasa ile birlikte kırsal alanda yaşayan vatandaşlara da daha fazla hizmet götürmeye başladı. Yasanın yürürlüğe girmesinden önce vatandaşların yüzde 55’i yerel yönetimlerden hizmet alamıyordu.

En büyük beklenti kolay ve hızlı ulaşım

Sonuçları değerlendiren, Gezici Araştırma Merkezi Genel Müdürü Murat Gezici, başarılı belediye başkanları değerlendirme sonuçlara detaylı bir şekilde baktıklarında, başarılı olarak seçilen başkanların kendi bölgelerinde de geçmişe dayanan bir başarı hikayeleri olduğunu söyledi. Gezici, memnuniyet değerlendirmelerinde en çok, bakım uygulamaları, yeşil alan yapımı, ulaşım ve asfalt çalışmalarının önde tutulduğunu belirterek, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek yol ve ulaşım konusunda tam puan alırken, İstanbul bu değerlendirmede sınıfta kalıyor” değerlendirmesini yaptı.

Gezici, halkın yeni dönemde belediyelerden beklentilerini ise şöyle sıraladı: Kolay ve hızlı ulaşım, sağlıklı alt yapı, çevre temizliği, yeşil alan, engellilerin hayatını kolaylaştıran uygulamalar.

Dünya

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz