19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriOrman alanına dini tesis yapılabilecek

Orman alanına dini tesis yapılabilecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, kamu yararı ve zaruri hallerde orman alanlarında kişi ve şirketlere izin verilmesine ilişkin yönetmeliğin kapsamını genişletti. Orman alanına dini tesis yapılabilecek.
Orman Kanunu’nun kamu yararı ve zaruri hallerde orman alanlarında kişi ve şirketlere izin verilmesine ilişkin uygulama yönetmeliğinde ilk olarak ‘liman geri hizmet alanı’ tanımlandı. Yönetmeliğin, kamu yararı ve zaruri hallerde orman alanlarında verilecek izinleri düzenleyen 4. maddesinde yapılan değişiklikle, buralarda yeraltı depolama tesisleri ile dini eğitim tesisine bağlı uygulama maksatlı ibadethane tesisi gibi eğitim tesislerine de izin verilebilecek.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe: ‘Tarikat ve cemaat türü yapıların İstanbul başta olmak üzere orman alanlarında yaptığı külliye benzeri tesislerin yıkılması gerekirken bu şekilde onlara üstü örtülü bir af getirilip, meşruiyet kazandırılıyor. Örneğin İsmailağa Cemaati’nin Beykoz’da orman içinde yaptığı binalar meşruiyet kazanır. Orman Bölge Müdürlüğü, buranın yıkılması için dava açmıştı. Bu ve benzeri yapılar, anayasaya aykırı olarak meşrulaştırılmak isteniyor. Bundan sonra da artık bu tür dini eğitim tesisi, uygulama maksatlı ibadethane adı altında Ege, Akdeniz, Karadeniz ve İstanbul Belgrad, Beykoz ormanları, koylar yapılaşmaya açılıyor. Yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açacağız’ dedi.

Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ali Küçükaydın: ‘Yönetmelik değişikliğiyle Danıştay kararına aykırı olarak, ormanlara toprak dökümünün işlettirilmesi, tekrar belediyelere bağlı şirketler kanalıyla üçüncü şahıslara verilmektedir. Hukuka aykırı yapılan ve ormanların aleyhine olan bu değişikliği yeniden yargıya taşımayı planlıyoruz’ dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz