13 Mayıs 2024 Pazartesi
Ana SayfaGündem HaberleriMelkan Gürsel Tabanlıoğlu: Akıllı binalar insanları aptallaştırmasın!

Melkan Gürsel Tabanlıoğlu: Akıllı binalar insanları aptallaştırmasın!

Tabanlıoğlu Mimarlık kurucu ortaklarından Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, akıllı binaların çok büyük kolaylık sağladığını ama insanları aptallaştırmasından korktuğunu belirtti.

 

Tabanlıoğlu Mimarlık kurucu ortaklarından Melkan Gürsel Tabanlıoğlu bugün çıktığı bir televizyon programında yaptıkları işlerle ilgili değerlendirmelerde bulunarak yeni projelerini anlattı. Hedeflerin hiç bir zaman için bitçeyeceğini vurgulayan Tabanlıoğlu 2016 yılı için biraz zor biy yıl olduğunu ama kısa süre içinde sektörün kendini toparladığını belirtti.

 

‘Global olmayı tercih ettik’

Yurtiçi olduğu gibi yurtdışında da projelerini tam gaz gittiğini hatırlatan Tabanlıoğlu ‘Belli bir yere geldikten sonra size uluslararası talepler geliyor ve dışarıda işler yapmanıza sebep oluyor. Biz biraz daha global olmayı tercih ettik. Bugün entellektüel düşünce sistemi sadece lokasyonla sınırlı kalmamalı’ dedi.

 

‘Tasarımın boyutu yok’

Tasarımın çok sonsuz birşey ve bir boyutunun olmadığını belriten Tabanlıoğlu, Türkiye’de birkaç tane üstünde çalıştıkları projeler olduğnu belirtti.

 

‘3 ödül aldık’

Tabanlıoğlu; ‘Newyork’taki işlerimiz de çok iyi gidiyor. Geçtiğimiz sene projelerimize 3 ödül aldık. Bunlar bize çok gurur veriyor’ dedi.

 

‘Şehirlerin kaderini yerel yönetimler belirliyor’

İllerin de mimarin açıdan çok zengin olduklarını söyleyen Tabanlıoğlu ‘Bütün şehirlerin kaderini yerel yönetimlerin belirlediğini sözlerine ekledi. Tabanlıoğlu ‘Doğru işler yapılıyor olması şehirlerimiz için çok önemli. Türkiye kültür açısından çok zengin ve bunları korumak gerekir’ dedi.

 

‘Kültürümüz mimariye etki etmeli’

Tabanlıoğlu, ‘Çok güzel binalarımız var o değerleri nasıl tekrar ortaya çıkarabiliriz bunları konuşmak lazım. Kültürümüz mimariye etki etmeli’ dedi.

 

‘Ortadoğu Türkiye için büyük bir avantaj’

Dubai Cityscape’e bu sene daha az Türk firması katıldığını belirten Tabanlıoğlu, ortadoğunun Türkiye için büyük bir avantaj olduğunu sözlerine ekledi. Ortadoğuun batıya açılan yüzünün Türkiye olduğunu vurgulayan Tabanlıoğlu, ortadoğuluların da Türk firmalarına önem verdiklerini savundu.

 

‘Akıllı binalar insanları aptallaştırmasın’

Mimarinin en önemli getirdiği güzellik, estetik açıdan uyumlu binalar ve günlük alışkanlıkları kolaylaştırmak. Dünyada çok ciddi bir enerji problemi var ama yeşile saygılı olmak çok önemli. Sosyal medyanın hayatımıza getirdiği çözmler var. Akıllı binalar da üretiliyor. Akıllı binalar insanları aptallaştırmasın. Akıllı bina çevreye uyumlu bina olmalı. Örneğin ‘sütünü ocakta unuttun’ diye mesaj atan bina olmamalı. Çevreye uyumlu bir bina olması gerektiğini düşünüyorum. Herkesin de hoşuna gidiyor ama bu böyle olmamalı. O kadar da hayatı kolaylaştırmamak gerekiyor’ dedi.

 

Melek GÜNER AKMAN/Emlakmtrekare.com

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz