19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriMahkeme Acıbadem'deki Arsanın İmar Açılmasına "Dur" Dedi

Mahkeme Acıbadem’deki Arsanın İmar Açılmasına “Dur” Dedi

Kadıköy Acıbadem’deki arsanın imar planı değişikliği İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdare Dava Dairesi tarafından iptal edildi…

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdare Dava Dairesi Kadıköy Acıbadem Mahallesi’nde bulunan Ahmet Sani Gezici Lisesi yanındaki arazinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ticaret+konut ve dini tesis alanı olarak açılmasına yönelik planı iptal etti.

Acıbadem’de 12 bin metrekarelik arazinin yarısında Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi ve diğer yarısında Ahmet Sani Gezici Lisesi bulunuyordu. Okul 2014 yılında yıkıldı. Araziye Kadıköy Ahmet Sani Gezici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi inşa edildi. Ahmet Sani Gezici Lisesi de Fikirtepe’ye taşındı.

Boş kalan arazinin imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirildi. Bakanlığın 2016 yılında onayladığı 1/1000 ve 1/ 5000’lik imar planlara göre, lisenin bulunduğu araziye 2.5 emsal ile “Mesleki ve Teknik Öğretim Tesisleri Alanı” fonksiyonu verildi. Okulun yanında bulunan boş arazinin 2 bin 537 metrekarelik kısmının “Ticaret ve Konut Alanı”, yaklaşık bin 297 metrekarelik kısmının ise “İbadet alanı” olarak ayrılmasına onay verildi.

İmar planı değişikliğine dur diyen mahkeme imar planı yapma yetkisinin ilçe belediyelerinin görevleri arasında olduğunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plan yapma konusunda ikinci dereceden yetkili olduğunu belirtti. İptal kararı veren mahkemenin kararında “…dava konusu planın parseldeki kamu yatırımı olan lise alanı sebebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapıldığı anlaşılmaktadır. Ancak 3194 sayılı Yasanın 9. maddesinin amacı; üzerinde kamu yatırımı olan ya da yapılması planlanan yatırımların yerel idarelerce sürüncemede bırakılmasını önleyerek bir an önce yatırımın yapılmasını sağlamak olduğu görülmektedir. Olay özelinde irdeleme yapıldığında parselde bulunan okul alanı ile ilgili planlama yapmaktan çok plan teklifinden de görüleceği üzere okul alanının küçültülerek alana konut+ticaret fonksiyonu kazandırmanın amaçlandığı açıktır. Bu durumda dava konusu planla herhangi bir kamu yatırımı planlanmadığı gibi kamu yapısı ile sınırlı olacak şekilde bir planlamanın da yapılmadığı, aksine kamu yerine özele hizmet edecek konut+ticaret alanı planlandığı bu nedenle de 3194 sayılı yasanın 9. Maddesi uyarınca Bakanlığın plan yapma yetkisini kullanması için gerekli şartları oluşmadığı sonucuna ulaşıldığından, dava konusu planda yetki yönünden hukuka uyarlık görülmemiştir.” ifadelerine yer verildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz