3 Mayıs 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriKredi faizlerinde şok yükseliş!

Kredi faizlerinde şok yükseliş!

Son 8 aylık dönemde faizler, konut kredilerinde 150 baz puan, ihtiyaç kredilerinde 240 baz puan, ticari kredilerde 275 baz puan ve taşıt kredilerinde 300 baz puan yükseldi.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlenen bilgilere göre, Son 8 aylık dönemde faizler, konut kredilerinde 150 baz puan, ihtiyaç kredilerinde 240 baz puan, ticari kredilerde 275 baz puan ve taşıt kredilerinde 300 baz puan yükseldi.

Geçen yılın sonunda yüzde 14,53 düzeyinde bulunan ortalama ticari kredi faiz oranı, bu yılın ocak ayında yüzde 13,25’e gerilese de ocak ortasından itibaren yükselişe geçti.

Turkey Macro View Consulting Yönetici Direktörü Ferhat Yükseltürk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, piyasada ocak ayı sonrasında TL’de yaşanan zayıflık ve bunun enflasyon görünümünü belirgin bir şekilde bozmasının ardından TCMB’nin, politika duruşunu sıkılaştırması ve ortalama fonlama maliyetini yüzde 8’den yüzde 12’ye kadar çıkarmasının mevduat maliyetlerinin de artmasına neden olduğunu söyledi.

Yükseltürk, enflasyonun bu dönemde çift haneye yükselmesi ve gelecek döneme yönelik enflasyon beklentilerinin bu dönemde yukarı yönlü revize edilmesinin de TCMB’nin, enflasyon görünümünde anlamlı bir iyileşme görülene kadar sıkı duruşunu sürdüreceğine işaret ettiğini belirtti.

Yükseltürk, şu değerlendirmelerde bulundu: “Yılın ilk yarısında Kredi Garanti Fonu (KGF) teşvikinin de etkisiyle hızlanan kredi büyümesi Türk bankalarının kaynak ihtiyacını artırırken, yurt dışı kaynağın görece sınırlı olduğu dönemde bankaların mevduat yarışına girmelerine neden oldu. Aynı zamanda, bankaların fonlama kompozisyonunda döviz mevduatları ağırlığının artması da bankaların TL kredilerini fonlamak amacıyla ihtiyaç duyduğu TL mevduat maliyetlerini artırdı. Yılın ikinci yarısından itibaren ise yavaşlamaya başlayan kredi büyümesi mevduatlar üzerindeki baskıyı bir miktar azaltmış durumda. Nitekim mevduat maliyetlerinde 23 Haziran’dan bu yana sınırlı düşüş gözlendi. Önümüzdeki dönemde mevduat faizleri ve dolayısıyla kredi faizlerinin anlamlı şekilde düşebilmesini sağlayacak ana etkenin, enflasyonda anlamlı bir iyileşme patikasına girilmesi ve bunun sonucunda TCMB’nin fonlama faizinde bir miktar indirime gitmesiyle sağlanacağını öngörüyoruz.”

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz