29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriKonutta Hareket Başlıyor

Konutta Hareket Başlıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün konut sektörüne 3 ayrı paketle müjde verdi. İlk kez konut alacaklara, döviz ve altınını bozduracaklara yönelik yüzde 0.99 faiz ve TOKİ eliyle sosyal konutların hızlandırılacak olması paketin içeriğini oluşturdu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dinçel, şu değerlendirmeyi yaptı:

Büyük avantaj
“Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 3 maddelik paket sektörümüze önemli bir müjde oldu. Son dönemde düşen arz ve artan fiyatlar nedeniyle konut fiyatları çok tartışılıyordu. Ayrıca kredi finansman oranları çok yüksek seyrediyordu. Yüzde 0.99 gibi psikolojik sınır olan yüzde 1’in altındakibu oran sektörde çok büyük bir hareket oluşturacaktır. Bildiğiniz gibi, kredi oranları yükseldikçe konut satışları düşüyor, kredi oranları düştükçe satışlar yükseliyor. Bunun örneğini geçtiğimiz yıllarda sıkça gördük. Bu oranlar ilk kez ev sahibi olacaklara çok büyük avantaj sağlayacak.

İkinci aşamada, konut değerinin en az yarısını döviz ve altınını Merkez Bankası’na satarak alanlara da aynı indirim sunuluyor. Bu da yastıkaltı birikimlerin ekonomiye kazandırılması anlamına gelecek. Hem de birikimlerin konutta değerlendirilmesi konutu yeniden bir yatırım aracı olarak cazibe kazanmasını sağlayacak.

Yatırımlar hızlanacak
Bu iki teşviğin getireceği hareket, son dönemde projelerini bekleten, harekete geçmeyen konut üreticilerini harekete geçirecek, yeni inşaatlar yeniden hız kazanacaktır. Böylece sektördeki düşük arz sorunun çözülmesiyle de uzun vadede konut fiyatlarındaki fahiş yükseliş son bulacaktır. Vatandaşlarımız bu fahiş dalgalanmadan korunacaktır.
Son olarak TOKİ’nin sosyal konuta hız verecek olması da dar gelirli vatandaşlarımızın konut sahipliği oranını artıracaktır.
Konut sahipliği arttıkça, kiralarda görülen fahiş zamların da geri çekileceğine inanıyoruz. Paketin tüm ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz