29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriKonutta fiyat artışı frene bastı!

Konutta fiyat artışı frene bastı!

Konut satışları son aylarda düşüş gösteriyor. Artan fiyatlar nedeniyle alıcı kitlesinin daralması, yatırım amaçlı alımların azalması, deprem felaketi ve seçimler talepteki düşüşte ana etkenler oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından Sahibinden.com’un ilan verileriyle hazırlanan rapora göre nisan ayında ülke genelinde konut fiyatlarındaki artış yüzde 104.6 oldu.

Artış İstanbul’da yüzde 94.5, Ankara’da yüzde 127.8 ve İzmir’de yüzde 110.4 şeklinde gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönemde Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan fiyatı yüzde 153.9, İstanbul’da yüzde 183.6, Ankara’da yüzde 133.8 ve İzmir’de yüzde 136.2 oranında artış göstermişti.

Rapora göre nisan ayında ortalama metrekare fiyatı 19 bin 888 TL’ye yükseldi. Ortalama satılık konut metrekare fiyatı İstanbul’da 28 bin 158 TL’ye, Ankara’da 14 bin 49 TL’ye ve İzmir’de 22 bin 727 TL’ye ulaştı.

Konut talebi endeksi de mart ayına kıyasla yüzde 13.3 düştü. Bu düşüşte Ramazan Bayramı tatilinin de etkisi olduğu belirtildi. Konut piyasasındaki canlılık göstergesi olarak görülen satılan konutların satılık ilan sayısına oranı da ülke genelinde ve üç büyükşehirde düştü. Bir diğer canlılık ölçütü satılık konut ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren ‘kapatılan ilan yaşı’ ise geçen aya kıyasla ülke genelinde, İstanbul’da ve İzmir’de artarken Ankara’da azaldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz