18 Mayıs 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriKonut ve otomobil fiyatında köpük kalktı

Konut ve otomobil fiyatında köpük kalktı

Alınan tedbirlerle ikinci el araç ile konut piyasasında köpüğün kalktığını, normale dönüldüğünü aktaran Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Araç ve konutta fiyatlar % 20 geriledi” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, aldıkları tedbirlerle ikinci el araç ile konut piyasasının normale döndüğünü ve balonun söndüğünü söyledi. Turkuvaz Medya Grubu tarafından Gaziantep Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Binası’nda düzenlenen, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’nde SABAH Gazetesi Ankara Temsilcisi ve Köşe Yazarı Okan Müderrisoğlu’nun sorularını yanıtlayan Ömer Bolat, piyasalara ilişkin önemli mesajlar verdi.

HAKSIZ FİYATLA MÜCADELE
Pandeminin baş göstermesiyle karaborsa ve enflasyonun dışında çip kriziyle de uğraştıklarını ifade eden Bakan Bolat, haksız ticari uygulamalarla mücadele dönemine devam ettiklerini söyledi. Bolat, “Kovidin bize maalesef bıraktığı tortuların başında fiyatlama, davranış bozukluğu ve vurguncu karaborsacıya da fırsatçı türde eğilimler iş hayatında bazılarında etkin olmaya başlaı. Bir yandan enflasyonla mücadele diğer taraftan haksız ticari uygulamalara yönelenlerle mücadele dönemi de başladı. Özellikle otomotivde çip kriziyle başlayan süreçte parça ve çip eksikliği kaynaklı sıfır otomobil üretimindeki aksamalar, pazarlamadaki aksamalar, karaborsa fiyatların oluşmasına araç bulunamamasına ve bazı satıcılarda araçlarla alakalı haksız taleplerde bulunulması gibi uygulamaları beraberinde getirdi. Geçen dönem alınan 6 ay 6 bin km ile ikinci eldeki satış sınırlamasını devam ettirdik” dedi.

FİYATLAR YÜZDE 20 GERİLEDİ
Bolat, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İkinci elde bu aldığımız tedbirlerden sonra fiyatlarda düşme başladı. Yüzde 20’lere varan stoklar da ortaya çıkıp satışlardaki köpük ortadan kalkınca birinci elde de kampanyaların başladığını gördük. Yani piyasada işler normale döndü, rayına oturdu. Balon köpük ortadan kalktı. Aynı şey emlakta da kendini gösterdi. Konut fiyatlarında dükkân fiyatlarında benzeri yüzde 20 civarında bir düşüş, köpüğün ortadan kalktığı bir tablo oldu. Bu kira fiyatlarına da yansımaya başladı. Diğer alanlarda da gördük” ifadelerine yer verdi. Bolat, 1 Ocak itibarıyla lokanta, restoran, kafe ve pastanelerde fiyatların kapıda ve masalarda menü şeklinde yazacak yeni uygulamaya geçileceğini söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz