26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriKonut sektörüne müjde! Damga vergisi kalktı!

Konut sektörüne müjde! Damga vergisi kalktı!

Bugünkü yeni yasal düzenleme ile satış sözleşmelerindeki noter masrafında Damga Vergisi oranı kaldırıldı.

 

Resmi Gazete’de bu sabah yayımlanan 488 sayılı Damga vergisi kanunu damga vergisi oranlarında değişiklik yapıldı. Tüketiciyi yakından ilgilendiren karar Maliye Bakanlığı’ndan geldi.

Resmi şekilde düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeli satışlarda damga vergisi sıfır’a çekildi.

Konut sektörünü yakından ilgilendiren Damga vergisi kanunu kapsamında noterlerden yapılan ön ödemeli satış sözleşmelerinde damga vergisi sıfır oldu.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, “28 Mayıs’ta yürürlüğe giren 6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu’na göre, noterde düzenlenmeyen satış vaadi sözleşmelerinin tüketici hukukuna aykırı olduğunu ve ceza gerektirmesinin yanı sıra, kanunun ön gördüğü şartlar sağlanmadan ön ödemeli konut satış sözleşmesi imzalayan tüketicilerin de risk altına girecek. Ön ödemeli konut satışı yapan firmalar noter huzurunda düzenlenmesi gereken satış vaadi sözleşmesini maliyeti arttırdığı gerekçesi ile yapmaktan kaçınıyor. Alıcı konumundaki tüketici ise bu masrafın altına girmek istemiyor ve sözleşme eskiden olduğu gibi satıcının ofisinde firmanın antetli kağıdı karşılıklı imzalanarak sonuçlanıyor. Satış vaadi sözleşmelerinde noterde alınan masrafların kaldırılması veya herkesin ödeyebileceği makul rakamlarda olması gerekiyor.” diye değerlendirdi.

Kolçak, “Bu uzun süredir beklediğimiz bir düzenlemeydi. Noter masrafı ödememek için satış vaadi sözleşmesinin noterde yapılmasından kaçınan tüketiciler ve konut üreticileri hukuksuz satışlara ve bundan ötürü doğan mağduriyetlere neden oluyordu. Eski uygulamada ortalama yüzde 2 tutan Noter masrafı, bugün yürürlüğe giren yeni düzenleme ile damga vergisi 0’a indiğinden toplam ödenen Noter masrafını yaklaşık yüzde 60-70 civarında düşürecektir.” diye konuştu.

Konuyu bir örnekle açıklayan Kolçak, “Yeni düzenleme kapsamında 300 Bin TL tutarında bir konutun Noter’de yapılan satış vaadi sözleşmesi için eskiden ortalama 6 bin TL ödenmesi gerekiyordu. Bu rakam sözleşmenin kağıt sayısına göre değişiklik gösterebiliyordu. Yeni düzenleme ile birlikte 300 Bin TL’lik aynı ev için Noter’de ödenecek olan damga vergisi artık ödenmeyeceğinden, sadece noter harcı alınacak. Bu oran ise yaklaşık 1.000 TL civarında olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Hatice Kolçak

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz