29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriKonut sektöründe büyük seferberlik!

Konut sektöründe büyük seferberlik!

Emlak Konut ve GYODER’in Ağustos ayında yaptığı kampanyanın başarılı olması nedeniyle konut alıcılarının yüzünü güldürmek ve ekonomiye destek vermek amacıyla yeni bir kampanyaya daha başlıyor. 1 Şubat’ta başlayacak kampanya Emlak Konut, GYODER, KONUTDER ve konut sektörünün önde gelen firmalarının katılımı ile gerçekleşecek.

15 Temmuzdan itibaren ülkede yaşanan sıkıntılar için hemen her sektörde uygulanan fedakarlıklara konut sektöründeki markalı konut üreticileri de eklendi.


Emlak Konut kampanyasına GYODER ve KONUTDER de katıldı

Emlak Konut’un bu başlayacak ikinci seferberlik olarak ilan edilen kampanyasına konut sektörünün önde gelen dernekleri GYODER ve KONUTDER de destek veriyor.

Geçtiğimiz hafta basına sızan Emlak Konut’un öncülüğünde başlanan kampanya ile ilgili detayları açıklamak ve konut sektörünün son durumunu değerlemek amacıyla Emlak Konut, GYODER ve KONUTDER yöneticileri bir araya gelerek bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, GYODER Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik, GYODER Başkanı Aziz Torun ve KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik katıldı.


Kampanya 1 Şubat’ta başlıyor

Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir şekilde konutta vadeyi 240 aya uzatacak ve faizleri düşürecek bu kampanyanın 1 Şubat ile 31 Mart arasında gerçekleştirileceği belirtildi.

Vatandaşların konut sahibi olması için uzun vadeli kredi kullanımını gerçekleştirecek bu kampanyanın çok önemli olduğu vurgulandı. 240 ay konut kredisi kullananlar için faiz oranları 0,75 ile 0,85 arasında oranlar uygulanacak.


‘Amaç ekonomiye destek vermek’

Bu kampanya süresince amaç kar marjları ile yüksek konut satışları değil, ekonominin çarklarına destek vermek olduğunu savunan yöneticiler Türkiye’de mevduat hesaplarının 45 gün süreli bulunduğu bir ortamda bankaların 240 ay vade gibi uzun bir kredi finansman vadesi sağlamasının finans kesiminin de ekonomiye büyük bir destek verdiğini belirttiler.

Bu kampanya süresince krediyi bankalar karşılayacak ve müteahhit şirketlerin herhangi bir senetle satışı söz konusu olmayacak. Bankalar müşterilerin kriterine göre faiz oranlarını belirleyecek.

‘Konut fiyatlarının düşmesi söz konusu değil’

2016 yılında 2015 yılına göre konut satışlarının arttığını belirten Avni Çelik, ‘1 Ağustos’ta aldığımız kampanya kararı ile 2016 yılını çok güzel bir şekilde bitirdik. 2017 yılında da 2016 yılındaki konut sektörünün performansını devam edeceğini umut ediyoruz. Konut fiyatları 2017 yılında biraz daha artacaktır. Türkiye’nin içinde bulunduğu jeopolitik özellikler ve döviz kurlarındaki artışlar nedeni ile inşaat maliyetlerinin artması sonucu konut fiyatlarının düşmesinin olmayacağını görüyoruz’ dedi. Çelik, bitmiş konut veya inşaatı devam eden konut ayrımı olmaksızın fiyatların önümüzdeki dönemlerde artacağını düşündüklerini de söyledi.

Çelik, Türk halkının uzun vadeli konut finansmanına alışık olmadığı için bu kampanyanın insanları sevindireceğini belirterek kampanyanın oldukça başarılı geçeceğini ve konut sektörüne hareket katacağını beklediklerini belirtti.

1 Şubat tarihinden itibaren başlamak üzere Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar olmayan bir uygulamaya yapılacağını belirten Çelik, konutta vadelerin 240 aya kadar artırılacağını söyledi. Türkiye’de ilk defa bir tüketicinin bu kadar uzun vade ile ev alacağını söyleyen Çelik, bu kampanyayı faiz bandı içinde bankalarla uzun zamandır görüştüklerini dile getirdi. Çelik, ‘Devletimizin karar mekanizmalarında bizim yanımızda olduğunu düşünüyoruz. Hem enflasyonu düzenlemek hem de tüketicinin lehine olmak kaydıyla biz de bazı fedakarlıklarda bulunacağız ve bu kampanyayı başlatacağız’ dedi.


‘Konutta stok problemi olmaz’

Avni Çelik konutta stok olduğu söylentilerine ‘GYODER ve KONUTDER adına belirtmek isterim stok problemi sorun olmaz. Ülkede hızlı nüfus artışı ve kentleşme var. Türkiye’de hızla gelir grubu artıyor. Türkiye en azından her yıl 700 bin konut üretip satmak zorunda. Bu kampanyanın stokları eritmek için değil konut alıcısını uygun fiyatla konutla buluşturmak için yapıyoruz. Bu fırsatı sadece 2 ay için uygulayacağız’ dedi.

120 ay vade kullanan da 240 aya çevirebilecek

120 ayla konut almış bir müşterinin 240 aya çevirmesinde bir sorun olmayacağını ve tüketici yasasında kararın geçtikten sonra sözleşme ile yenilenebileceğini belirten Çelik, bir bant verildiğini ve yatırımcıların da o banta bağlı kalarak ödeme planı geliştirebileceklerini savundu.


Murat Kurum: ‘Herkes elini taşın altına koyuyor’

2016 yılında gayrimenkul sektörünün hedeflerini yakaladığını belirten Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ise önemli olan yeni yatırım yapmanın önünü açmak olduğunu dile getirdi. Kurum, ‘Tüm gayrimenkul sektörü birbiri ile birliktelik içersinde bir kampanya yapıyor. Milletimiz gerçek bir duruş sergileyerek ülkesine, vatanına, milletine sahip çıktı. Biz de hemen sonrasında bir kampanya yapmıştık ve güzel bir iş çıkardık. Bugüne geldiğimizde 2017’de ülkemiz ekonomik bir savaş içerisinde. Burada firmalarımız, bankalarımız vadesini 240 aya çıkarıyor ve faizini de aşağı çekiyor. Yükleniciler de varsa karının bir kısmından fedakarlık ediyor. Yani herkes elini taşın altına koyuyor. Bugün hiçbir şantiyenin faaliyetlerini yavaşlatmaması için biz sektör temsilcileri olarak ülkenin gelecek 20 yılına güveniyoruz mesajını veriyoruz’ dedi.


Eyüp İyigün/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz