24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaGündem HaberleriKonut fiyatlarında yüzde 10 avantaj sağlanıyor

Konut fiyatlarında yüzde 10 avantaj sağlanıyor

Konut sektörünü sevindirecek bir adım da dün Maaliye Bakanlığı’ndan geldi. Yeni uygulamalar ile konut fiyatlarında yüzde 10 avantaj sağlanıyor
Konutta KDV düzenlemesi yapıldı. Karar Resmi Gazetede yayınlandı. Karar ile birlikte yapı ruhsatı 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2016 arasında alınmış konut inşaat projeleri ile kamu tarafından ihalesi 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yapılan konut inşaatı projelerinde; metrekare vergi değeri 500 TL – 1,000 TL arasında olan konutların tesliminde yüzde 8 KDV uygulanması hüküm altına alındı.

Bu kapsamda, metrekare vergi değeri 1,000 TL ve üzeri konutların tesliminde uygulanacak KDV oranı da yüzde 18 olacak.

Aynı karar ile birlikte dün aynı zaman konutta damga vergisi de kalktı. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmeli satışlarda damga vergisi sıfır’a çekildi.Konut sektörünü yakından ilgilendiren Damga vergisi kanunu kapsamında noterlerden yapılan ön ödemeli satış sözleşmelerinde damga vergisi sıfır oldu.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Bu düzenleme olmasaydı İstanbul’da yeni satışa çıkan tüm evlerde arsa fiyatları nedeniyle KDV yüzde 18 olacaktı. Konut alıcısına Maliye yüzde 10 avantaj sağlıyor ki biz de bu oranla şehrin gelişim çeperlerinde yüzde 1 KDV, merkezinde yüzde 8 KDV ile ev satabiliriz” dedi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, düzenlemelerin sektöre nefes aldıracağını ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz