18 Mayıs 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriKonut Fiyatları Şubat'ta Ne Kadar Arttı?

Konut Fiyatları Şubat’ta Ne Kadar Arttı?

Konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,28 artış gösterdi. Konut fiyatlarının en çok arttığı ile Yozgat oldu…

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi ve REIDIN Emlak Endeksi şubat ayı sonuçları açıklandı. REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre ise; stok erime hızının adet bazında yüzde 4,5’e, metrekare bazında ise yüzde 4’e düştüğü şubat ayında, bir önceki aya göre yüzde 0,28, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 3,52 oranında fiyat artışı gerçekleşti. Endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayına göre ise yüzde 79,40 oranında artış gerçekleşti. Yeni konut satışlarının yüzde 82’sini bitmemiş konut stokları oluştururken, şubat ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 6’lık (son 6 aylık ortalama yüzde 4) kısmı yabancı yatırımcılara yapıldı ve en çok 1+1 konutlar tercih edildi.

REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand endeks hakkında şunları söyledi: “Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde (TR-81) şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,85 (yıllık yüzde 11,49) oranında; Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde (TR-81) ise aynı dönemde aylık yüzde 0,24 (yıllık yüzde 7,57) oranında artış gerçekleşti. Diğer taraftan şubat ayı TÜFE değeri ise yüzde 0,73 (yıllık yüzde 10,26) şeklinde açıklandı. Rakamları okuduğumuzda son aylarda ortaya çıkan enflasyon ölçeğindeki artış trendi aslında piyasanın normalleşme sürecini ifade ediyor. Bunun da sağlıklı bir piyasa gelişim sürecini ortaya koyduğunu söyleyebiliriz.”

Asya Yakası’ndaki projeler 12 puan daha fazla artış gösterdi
Yeni Konut Fiyat Endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre, İstanbul Asya Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,37 oranında; İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,11 oranında arttı. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’na kıyasla 12,00 puan daha fazla artış gösterdi.

Peşinat kullanım oranı artmaya devam ediyor: Yüzde 39
Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, şubat ayında peşinat kullanım oranı yüzde 39, banka kredisi kullanım oranı yüzde 31 ve senet kullanım oranı yüzde 30 olarak gerçekleşti. Şubat ayında peşinat kullanım oranı ocak ayına göre 5 puan artarken, banka kredisi kullanım oranı 1 puan arttı ve senet kullanım oranı ise 6 puan düştü.

Bitmemiş konutların satış oranı 8 puan arttı
Şubat ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 18’i bitmiş, yüzde 82’si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bitmemiş konutların satış oranında 8 puanlık bir artış yaşandı. Ayrıca şubat ayında adet bazlı yüzde 4,5 oranında, metrekare bazlı ise yüzde 4,0 oranında stok erime hızı gözlemlendi.

En yüksek artış 4+1 ve 126-150 metrekare arası konutlarda kaydedildi
1+1 konutların satışının bir önceki aya göre, yüzde 0,11 oranında azaldığı şubat ayında, 2+1 konut tipinde yüzde 0,16, 3+1 konut tipinde yüzde 0,44 oranında, 4+1 konut tipinde ise %0,64 oranında artış kaydedildi. 51-75 metrekare büyüklüğündeki konutlarda bir önceki aya göre %0,12 oranında azalma yaşanan şubat ayında, 76-100 metrekare büyüklüğündeki konutlarda %0,11 oranında, 101-125 metrekare büyüklüğündeki konutlarda %0,49, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda %0,72, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise %0,52 oranında artış görüldü.

Yabancı alıcılar 1+1 konutları tercih etti
Şubat ayında markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların %6’sı yabancı yatırımcılara yapılırken, tercih noktasında ağırlıklı olarak 1+1 özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi. Son altı aylık ortalamanın %4 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar eylülde %3, ekimde %5, kasımda %4, aralıkta %3, ocakta ise %4 oranında gerçekleşmişti.

Konut fiyat artışında şubat ayının lideri Yozgat
Şubat ayında metrekare başına konut satış fiyatlarının %2 oranında arttığı Yozgat, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem metrekare başına konut satış fiyatlarının %1,73 oranında azaldığı Bitlis ise satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu.

Kirada en yüksek artış yüzde 2,11 ile Edirne’de
Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde, şubat ayında bir önceki aya göre %0,24 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %7,57 oranında artış gerçekleşti. Şubat ayında Edirne’de metrekare başına konut kira değerleri %2,11 oranında arttı ve Edirne kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönemde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise kiraların %2,00 oranında düştüğü Artvin oldu

En yüksek yıllık kira getirisi yine Aydın, Van ve Şanlıurfa’da
Satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda, alış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini gösteren amortisman süresi verilerine göre, şubat ayının en kısa amortisman süreleri bu ay da Aydın, Van ve Şanlıurfa şehirlerinde ölçüldü. Kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranının en yüksek olduğu şehirler şubat ayında da değişmedi ve Aydın, Van ve Şanlıurfa oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz