27 Temmuz 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriKiracıları mağdur ediyordu, izinsiz yapana ceza yolda!

Kiracıları mağdur ediyordu, izinsiz yapana ceza yolda!

Kiralardaki fahiş artışların sebeplerinden biri olan uygulamaya yönelik düzenlemeyle ilgili yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Ev sahipleri dikkat! İzinsiz yapanlara ceza yağacak. Başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak. Düzenleme, dar gelirli ailelerin tatil yapma imkanını ise kısıtlayabilecek nitelikte.

Posta’nın haberine göre Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Konutların tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği yönetmelik, 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek. Düzenleme ile, kiralamalardaki fahiş artışların bir nebze de olsa önlenmesi sağlanacak.

İlgili kanuna göre; konutların kullanıcılara en fazla 100 gün süreyle her türlü amaçla kiralanması ‘turizm amaçlı kiralama’ olarak değerlendirilmekte. Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için kira sözleşmesi yapılmadan önce Bakanlık’tan izin belgesi alınması gerekiyor.

BÜYÜK CEZA

Detayları anlatan Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, “Yeni düzenleme ile, izinsiz kiralama faaliyetinin tespit edilmesi halinde idari yatırımlar uygulanır. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır. İzin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için on beş gün süre verilir” demişti.

“Verilen on beş günlük süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere beş yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha on beş gün süre verilir. İkinci kez verilen on beş günlük süreye rağmen, izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında, para cezası uygulanır.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz