3 Mayıs 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriKiracı Emlak Vergisi Öder mi 2017?

Kiracı Emlak Vergisi Öder mi 2017?

Kiracı emlak vergisi öder mi 2017? Sorunun cevabını sizin için haberimizde derledik…

Arazi, bina ve arsalar için gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye, belirlenen rayiçlere göre gayrimenkulün değeri üzerinden iki taksit halinde emlak vergisi ödeniyor.

Satın alınan gayrimenkuller için işlemin gerçekleştiği yılın sonuna kadar emlak vergisi bildirimi verilmesi gerekiyor. Satın alınan gayrimenkul için ilk yıl emlak vergisi ödenmezken, ilerleyen yıllar için emlak vergisi otomatik olarak hesaplanır ve gayrimenkul sahibinden iki taksit halinde alınır. Gayrimenkul 2 Ocak’ta satın alınırsa emlak vergisini eski gayrimenkul sahibi, 31 Aralık’ta alınırsa yeni gayrimenkul sahibi ödemekle sorumlu oluyor.

Kiracı Emlak Vergisi Öder mi?
Emlak Vergisi Kanunu’na göre bina, arsa ya da arazinin maliki, eğer varsa intifa hakkı sahibi, eğer her ikisi de yoksa bu yerleri malik gibi tasarruf edenler, eğer gayrimenkul üzerinde paylı mülkiyet söz konusu ise tüm malikler hisseleri oranında, iştirak halinde mülkiyet durumunda ise malikler vergiden müteselsilen mükelleftirler.

Borçlar Kanunu’na göre aksi kararlaştırılmadığı veya Kanun’da öngörülmediği sürece kiracı emlak vergisi ödemez. Gayrimenkule ilişkin vergi, zorunlu sigorta gibi yükümlülükler kiracı tarafından değil mal sahibi tarafından karşılanır.

Kiracı ile karşılıklı bir anlaşma yapılmamışsa, gayrimenkulün emlak vergisi kiracı tarafından değil mal sahibi tarafından ödenir.

Maide KARADAĞ/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz