15 Mayıs 2024 Çarşamba
Ana SayfaGündem HaberleriKENTSEL DÖNÜŞÜM MASAYA YATIRILDI!

KENTSEL DÖNÜŞÜM MASAYA YATIRILDI!

Bu yıl 5. kez düzenlenen Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi bugün Swiss Hotel’de gerçekleştirildi. Kongrede kongrede inşaat sektörüne yön veren önemli isimler kentsel dönüşümle ilgili değerlendirmede bulundular…

Bu yıl 5. kez düzenlenen Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi bugün Swiss Hotel’de gerçekleştirildi. Kongrede kentsel dönüşüm masaya yatırıldı. “Kentsel Strateji Doğrultusunda Akıllı Şehirler ve Binalar” temasıyla gerçekleştirilen kongrede inşaat sektörüne yön veren önemli isimler kentsel dönüşümle ilgili değerlendirmede bulundular. İşte sizler için hazırladığımız o değerlendirmeler…

 

‘Kentsel dönüşümde finansman çok önemli’

Kentsel dönüşümün öneminden bahsederek oturumun açılış konuşmasını yapan Piyalepaşa Genel Müdürü Kaan Yücel, ‘Kentsel dönüşümün önemini hepimiz biliyoruz. İyi alanlar yaratmamız gerekiyor. Bu ülkenin en önemli konularından biri. Biz Piyalepaşa projesini hayata geçiriyoruz. Kentsel dönüşüm çok uzun bir süreç. Finansman kentsel dönüşümde çok önemli. Hak sahipleri ile tek tek uğraşmak gerekiyor. Konsept oluştururken de kültürel sosyal ekonomik yaşamı göz önüne almanız gerekiyor. Piyalepaşa projesinde bu sene teslimler başlayacak. Projede zorlandığımız alanlar da oldu. Parsel değil de alan bazında kentsel dönüşüm çok önemli. Duyurular ve değer tespitleri yapılmalı. Bu tespitlerin doğru yapılması çok önemli bir konu. Belediyelerden yardım almak da gerekiyor. Bir de kentsel dönüşümde gayrimenkul sertifikası da diğer önemli konulardan biri’ dedi.

‘Riskli yapıların acilen dönüşmesi gerekiyor’

Proje geliştirirken arsa sahipleri ile birlikte çalışılması gerektiğini savunan Artaş İnşaat Genel Müdür Yener Yıldırım, ‘Yeterli mühendislik hizmeti alınmamış kişiler tarafından üretilen binaların yenilenmesine kentsel dönüşüm denir. Kentsel dönüşüm bölgenin ihtiyacı olan projeler üretmektir. Dönüşüm sosyo kültürel değerler göze alınarak yapılmalıdır. Sivil toplum örgütleri ve derneklerin de katılması ile gerçekleştirilmelidir. Kentsel dönüşüm ile yaşanabilir fonksiyonlu alanlar üretmeliyiz. Olası bir depremde can güvenliği için riskli yapıların acilen dönüşmesi gerekmektedir. Kentsel dönüşüm yüklenici ve arsa sahiplerinin baş başa kaldığı bir durum oluşmamalıdır. Proje geliştirirken arsa sahipleri ile birlikte çalışılmalıdır’ dedi.

‘Kentsel dönüşümde gidilecek çok yol var’

Kentsel dönüşümde gidilecek çok yol olduğunu savunan İnvest İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar, ‘Kentsel dönüşüm yasası çok önemli. Kentsel dönüşümde herkesin beklentileri farklı oluyor. Yeni çıkan yasa ile birlikte bunlar giderildi. Ülkemizdeki deprem riski de göz önünde bulundurulduğunda çıkan yasanın çok doğru olduğunu görüyoruz. Hak sahipleri de daha çok uzlaşmacı oldular. Yasa çıktıktan sonra ciddi bir dönüşüme tabi tutuldu ama hala çok fazla değişmesi gereken konut var. Hala mevcut yönetmeliğe uymayan bir çok yapı var. Proje yapıldığında bölgedeki alt ve üst yapı yatırımları düşünülmeli. Önümüzde gidilecek çok yol var. Biz kentsel dönüşüm için elimizden gelen her türlü katkıyı yapacağız’ dedi.

‘Kentsel dönüşümde sürdürülebilir enerji çok önemli’

Kentsel dönüşümde sürdürülebilir enerjinin önemini vurgulayan Mesa Mesken İş Geliştirme Müdürü Cem Ergüven ‘İnovasyon sektöre çok hızlı girdi. Yüksk gelirli projelerde bir sıkıntı yaşamıyoruz ama düşük gelirli projelerde sıkıntı yaşıyoruz. Kentsel dönüşümü gerçekleştirmek başlı başına bir inovasyon. Bugün depreme dayanıklı inovasyon olmamalı. Bu bir zorunluluk olmalı. Çevre Bakanlığı da konu ile ilgili çok önemli adımlar atıyor. Kentsel dönüşümde sürdürülebilir enerji çok önemli’ dedi.

Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz