28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem HaberleriKentsel Dönüşüm İçin KHK Geliyor

Kentsel Dönüşüm İçin KHK Geliyor

Kentsel dönüşüm kapsamında yasal boşluklardan yararlanıp süreci tıkayanlar için artık Kanun Hükmünde Kararnameler devreye girecek…

Kentsel Dönüşüm sürecini hızlandırmak ve mevcut sorunları aşmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmeler yapan İNDER, GYODER ve KONUTDER, müjdeli haberi verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm çalışmalarının önündeki engelleri KHK ile daha rahat ve hızlı aşacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na zaman zaman mevcut sorunları aktaran dernek başkanları, son zamanlarda bazı art niyetli vatandaşların kentsel dönüşüm sürecini kesintiye uğratmak için uyguladıkları yöntemleri rapor halinde sunmuştu. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Şehircilik Şurası’nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’nin “kentsel dönüşümün önündeki engellerin kaldırılması için çalışma yapılıyor” açıklaması, sektör beklentilerinin somut karşılık almasına yönelik ilk adım oldu.

Sektör temsilcileri yaptıkları temaslardan; arsa payı düzeltim davası, tereke davası, gaiplik hali, hisselerin küçük miktarlara bölünmesi ile muhatap sayısının artırılması, yurtdışında mukim veya adresi belli olmayan maliklere satış yaparak tebligatın imkansızlaştırılma hali ve benzeri koşulların oluşturulmasıyla kanun boşluklarından yararlanan ve süreci sekteye uğratan art niyetli arsa sahiplerine karşı KHK ile çözüm bulunacağının müjdesini aldı.

“Yasal boşlukları kullanıyorlardı”
İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, deprem riski taşıyan binalardan kurtulmak için hazırlanan 6306 sayılı yasanın yaratığı ümit ışığının, fırsatçı arsa sahipleri ve bazı grup meslek mensuplarının yasal boşluklardan yararlanarak bulduğu yöntemlerle, söndürülmeye çalışıldığının altını çizdi.

“Afet Yasasının çalışmasına mani olan zihniyetlerin, olası bir deprem sonundaki manzara karşısında vicdanları -o da varsa- sızlamayacak mı?” diye soran Nazmi Durbakayım, “Deprem riski olan binaların dönüşümüne engel olmak için yeni yeni metotlar geliştiren zihniyetlerin, beklenen depremden sonra emellerine muvaffak olduklarını görmek istemiyorsak, bu seferberliğe hepimiz katılmalıyız. Bakanlık, bu art niyetli kişilerin çıkardığı engelleri bertaraf etmek için bir dizi kararlar aldı. Ancak yasal boşluklardan yararlanan bu zihniyet, yeni yöntemler buldu. Art niyetli arsa sahipleri, ilk olarak dönüşüm başladıktan sonra arsa payı düzeltim davası açıyor. Bu şekilde arsa paylarının hatalı olduğunu öne süren kişiler açtığı bu davayla süreci kilitliyor. Ayrıca dönüşecek binadaki hak sahipleri tereke davası açarak, miras kalan malların bölüştürülmesini veya yeniden hesaplanmasını talep edebiliyor. Bu da süreci uzunca bir süre tıkıyor. Vatandaşın başvurduğu bir başka yöntem ise mülkün hissesinin belli bir bölümünün yurtdışında mukim kişilere satılması şeklinde oluyor. Bu sayede müteahhitler de yurt dışındaki hisse sahibinden onay almak veya tebligat yapmak için epeyce uğraşmak zorunda kalıyor. Böylece süreç uzayıp gidiyor. Bağdat Caddesi ve Fikirtepe gibi bölgelerde yapılan bu uygulamalar, hem dönüşümün önünü tıkıyor hem de mağduriyetler ortaya çıkarıyor” dedi.

“Deprem 80 yıl beklemez”
Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bugüne kadar sadece 550 bin konutun dönüştürüldüğüne dikkat çeken Durbakayım; “Yasanın yürürlüğe girdiği yıldan bu yana, yılda 100 bin konut dönüştürebilmişiz. Hali hazırda yaklaşık 7,5 milyon riskli konutun yenilenmesi göz önüne alınırsa, bu hızla bütün riskli yapıların döşümü için 70-80 yıl gerekmektedir. Peki deprem bizi bekleyecek mi? Beklemeyeceği apaçık ortada. Fay hatları ile dolu ve sarsıntılarla hareket eden dünyamızın deprem kuşağındaki ülkemizde, hemen hemen her gün deprem uzmanları tarafından depreme ne kadar yakın olduğumuzu açıklayan beyanatlar gelmektedir. Sayın Reisicumhurumuzun ve Sayın Bakanımızın deprem riskini dile getiren konuşmalarını duyuyoruz. Bu ve bunun gibi engellemelerin bertaraf edilmesi için KHK’ler ve torba kanuna konacak maddeler ile çözüm üretilmesinin zaruri olduğunu Bakanlığa arz etmiştik. Aldığımız pozitif yönlü duyumlar ile devlet erkanının da bu konuya gerekli ehemmiyeti gösterdiği yönündedir.” açıklamasında bulundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz