19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaGüncel Emlak HaberleriKatılıma dayalı faizsiz konut satışına cumhurbaşkanı denetimi!

Katılıma dayalı faizsiz konut satışına cumhurbaşkanı denetimi!

Yükselen kredi faizleri sonrası, tasarrufa dayalı faizsiz sistemle konut satışları artınca Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi uygulamaya denetim getirmeye karar verdi.

Dünya Gazetesi haberine göre geçen yıl ayda 10 bin, toplamda ise 120 bin konut bu şekilde satıldı. Faizsiz yöntemle satılan konutların genel satışlar içindeki payı yüzde 2.5’e dayandı. Bu oranın 2019’da yüzde 5’e çıkması bekleniyor.

Son dönemde yıllık yüzde 50 ila 70 büyüyen sektörde ‘Eminevim’, ‘Birevim’, ‘Fuzulev’, ‘Finansevim’im gibi dört büyük oyuncu pazarı elinde tutarken, Konya merkezli ‘Hedefevim’ ve İstanbul bazlı faaliyet gösteren ‘Katılımevim’ gibi yeni oyuncular da pazara girdi.

20 yılı bulan ödeme imkanlarının sunulduğu sisteme en büyük talebin yüzde 35 ile İstanbul’dan geldiği aktarıldı. Ayrıca Konya, Kayseri, Gaziantep, Diyarbakır ve Hatay gibi illerde tasarrufa dayalı sistemle konut satışı öne çıktı.

Uygulama Türkiye genelinde yaygınlaşırken, şirketlerin güvenilirliğinin sistemdeki en önemli unsur olduğu belirtildi. Buna göre, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi sistemin denetimi için girişimler başlatırken, Hazine ve BDDK’nın bu süreçte görevlendirileceği belirtildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz