3 Mayıs 2024 Cuma
Ana SayfaGündem Haberleriİzmir’de konut fiyatları Türkiye ortalamasını geçti

İzmir’de konut fiyatları Türkiye ortalamasını geçti

İzmir’de konut fiyatlarındaki artışı “Az olan değerli olur” sözleriyle açıklayan Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, “İzmir’de konutlarda ortalama birim fiyatı 14 bin 932 TL iken, Türkiye ortalaması ise 13 bin 14 TL” diye konuştu

ZTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman, Haftabaşı Sohbetleri’nin konuğu oldu. Kahraman, inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılar, İzmir’in inşaat sektöründeki gelişimi, sektörde yaşanan değişim hakkındaki sorularımıza yanıt verdi.

Müteahhitler olarak şu anda yaşadığınız en büyük sorun nelerdir? Çözüm için öneriniz var mı?
İnşaat sektörünün sorunlarının başında maliyet artışları ve malzeme tedariğinde yaşanan zorluklar geliyor. Birçok müteahhit önünü göremediği için yatırımlarını bekletme kararı aldı. Çünkü inşaata başladığı maliyetlerle teslim ettiği fiyatlar aynı oranda olmuyordu. TÜİK tarafından yayımlanan rakamlara göre bina inşaat maliyetindeki artış yüzde 100’ün üzerinde. Bununla birlikte; 2023 yılı için emlak vergisi kanunu kapsamınnda hazırlanan inşaat maliyet bedellerinde geçen yıla göre yüzde 50’ye yakın bir artış söz konusu. Resmi rakamlardan da görüldüğü üzere inşaat maliyetlerinde çok yüksek bir artış söz konusu. Vatandaşların da alım gücü aynı oranda artmadı. Dolayısıyla bu durum satışlarda durağanlaşmaya neden oldu. İnşaat sektörünün en önemli sarf malzemeleri olan demir çimento ve cam gibi ürünlerin ihracatına belli sınırlamalar getirilmeli. İç piyasaya verilen ürünlerde haksız rekabetin önüne geçilmesi için denetimler sıkılaştırılmalı. Vatandaşı ve müteahhitleri rahatlatacak ekonomik destekler de artırılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz