29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaGündem Haberleriİş dünyası için büyük fırsat: Expo Turkey By Qatar!

İş dünyası için büyük fırsat: Expo Turkey By Qatar!

EXPO Turkey by Qatar 18-20 Nisan’da Katar Doha’da gerçekleştirilecek. Katar ile olan ticaret hacmini güçlendirmek için yapılan fuar öncesi bugün bir lansman düzenlendi.

Türkiye ve Katar’ın stratejik ortaklığı ticaret ile güçleniyor. Expo Turkey By Qatar 18-20 Nisan’da Katar Doha’da gerçekleştirilecek. Katar ile olan ticaret hacmini güçlendirmek için yapılan fuar öncesi bugün bir toplantı düzenlenerek toplantıya Fuarı gerçekleştiren Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, Medyacity Genel Müdürü Ömür Yıldız ve Medyacity Proje Müdürü Kutsal Kaan Konaklı katıldı. Medyacity Türkiye’de grup olarak şuan savunma havacılık, uydu ve akıllı şehircilik alanında 4 fuar düzenliyor.

Kurt, düzenlenecek Expo Turkey By Qatar fuarının Katar Vakfı’nın ticari organizasyonu olduğunu belirterek 18-20 Nisan arasında yapılacak olan fuarda Türkiye sanayisi ve iş dünyası için önemli bir işbirliğine sahne olacak.

Expo Turkey By Katar iş dünyası için büyük bir fırsat
2 milyon civarında nüfusa sahip bir ülke olan Katar’ın 74 bin 700 dolar kişi başı milli geliri ile dünyanın en zengin ülkesi olduğunu belirten Kurt, son yıllarda Türkiye ile Katar arasında en üst seviyede gelişen diplomatik ilişkileri ticarete de yansıtarak iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmalarını hedeflediklerini belirtti.

Dünyanın en çok dış ülkelerde yatırım yapan modeli ile Katar Türkiye’den de özellikle yapı, konut ve mobilya sektörü için büyük yatırımlar geleceğinin haberini verdi. Kurt, Katar’ın dünyada 324 milyar dolar dış yatırımı bulunduğunu belirterek Türkiye’nin bu paydan 19 milyar dolar aldığını söyledi. Türkiye, Katar’ın yurt dışı yatırımlarında 4. ülke olduğunu ve bu gelişecek ticaret hacmi ile daha üst sıralara çıkmasını istediklerini söyledi.

Katar’da 2022’de dünya kupası gerçekleştirileceğini belirten Kurt,Kuveyt’te toplamda 150 milyar dolarlık bir yatırım pastasının bulunduğunu ve bunun sadece 50 milyar dolarlık kısmının alt yapı yatırımları, raylı sistemler ve oto yolları kapsadığını kapsadığını belirterek Türk müteahhitlerinin bu alanda çok şanslı olduğunu söyledi.

Fuara sadece Türk firmaları katılacak
18-20 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek Expo Turkey By Qatar fuarının bir özelliği ise bu fuara sadece Türk şirketleri katılıyor. Fuarda Katarlı yatırımcılar ve Türk şirketleri birebir görüşerek yatırımlarına yön vermeye çalışacaklar. Son yıllardaki politik ilişkilerin ticarette de ivme kazanması oldukça önem taşıyor. Katar’ın halen Türkiye’de 19 milyar dolarlık çeşitli sektörlerde yatırımları bulunuyor. Fuar Türk şirketlerinin kendilerini tanıtmaları ve yeni iş imkanları yaratmaları açısından oldukça önem taşıyor. Katar yatırım grubu yatırımda bulunmak istedikleri sektörde firmaların uluslararasında üretim kalite ve güvenliğine çok önem verdiklerini ve işbirliği yaptıkları firmalarda oldukça seçici oldukları belirtiliyor. Toplamda fuar için 300 firmanın farklı 10 sektörde katılım beklediklerini belirterek yapı, inşaat ve mobilya sektörlerinin öne çıktığı diğer sektörler ise sağlık, enerji, gıda, turizm, ulaşım ve çevre yönetimi olarak belirlendi.

‘Katar Türk inşaat sektörü için bir şantiye’
Hakan Kurt bu fuarın Türk inşaat sektörü için çok yararlı olacağını düşündüğünü belirterek, ‘Katar Türk inşaat sektörü için bir şantiye. Tam Türk müteahhitlerin hayal ettiği gibi Katar şuan fırsatlarla dolu. Katarlı otoriteler Türk şirketlerinin en yüksek payı almalarını istiyorlar. Doğru stratejileri ortaya koyarlarsa Türk şirketleri bu pastadan en yüksek payı alabilir’ dedi. Ayrıca konut sektöründe 40 kadar firmanın katılımda bulunacağını ve bu sayının önümüzdeki 2 ay içinde daha da artacağını belirterek konut projesi üreticilerinin ve müteahhitlerin bu fuara oldukça ilgi göstereceklerini beklediklerini söyledi.

Türkiye-Katar arasında stratejik anlaşmalar yapılıyor
Kurt, ‘Katar ile Türkiye arasında stratejik işbirliği toplantıları devam ediyor. 14 adet anlaşma imzalandı. Türkiye ile Katar arasında ticaretin geliştirilmesine yönelik fuarlar düzenlenecek. Ticaretin geliştirilmesi isteniyor’ dedi. Her iki tarafından devlet yetkililerinin istediğinin ihracatın artması olduğunu belirten Kurt, ‘Kısa vadede ihracatımızı 1 milyar dolara, ithalatımızın da 500 milyon dolara çıkmasını hedefliyoruz. Türkiye Katar arasındaki ticaret hacminin 1 buçuk milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz. Bu fuarda temel unsurumuz iş geliştirme’ dedi.

Eyüp İyigün/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz