27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriIMF Konutta Balon Tartışmasına Son Noktayı Koydu

IMF Konutta Balon Tartışmasına Son Noktayı Koydu

IMF Küresel Konut İzleme raporunun Şubat ayında Türkiye emlakta balon konusuna noktayı koydu. IMF fiyatların şişmiş görüldüğünü ancak balonun patlamasına hanehalknın engel olduğu belirtildi…

Türkiye’de emlak balonu oluşup oluşmadığı her fırsatta tartışılırken, Uluslararası Para Fonu (IMF) son raporunda bu konuya son noktayı koydu.

57 ülkenin emlak piyasasını izlemeye alan IMF, Şubat ayındaki Küresel Konut İzleme raporunu açıkladı. Raporda, “Türk konut fiyatlamaları, bir dizi standart ölçüye göre kıyaslandığında şişmiş görünmektedir. Ancak hanehalkının olası fiyat düzeltmelerini hafifletecek tamponları bulunuyor” denildi.

IMF’nin izlediği 23 gelişen piyasa ülkesinden 13’ünde gerçek fiyatlar aynı dönemde ya geriledi ya da yerinde saydı. Türkiye ise gerçek fiyatların yüzde 35 ve üzerinde arttığı 3 ülkeden biri oldu. Konut fiyatı ile kira geliri bağlantısı değerlendirildiğinde ise Türkiye, 13 ülke arasında, yüzde 27’ye yakın oran ile birinci oldu.

Fiyat-kira makasındaki değişim bakımından ise Türkiye yüzde 50’ye yaklaşan oranla diğer ülkelere fark atarken, Türkiye’yi yüzde 20 ile Meksika takip etti. Raporda, ‘fiyat- yıllık kira getirisi’ makasının açılmasının, fiyatların şişkinliğine işaret ettiği hatırlatılarak, fiyatların aşırı yükselmesi halinde halkın satın almak yerine kiracılığı tercih edeceğine dikkat çekildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz