8 Mayıs 2024 Çarşamba
Ana SayfaGündem HaberleriHarran Ovası'ndaki Betonlaşma 3 Katına Çıktı

Harran Ovası’ndaki Betonlaşma 3 Katına Çıktı

Harran Ovası’nda betonlaşma oranı son 10 yılda 3 kat arttı. 150 bin hektar sulanabilir tarım arazisine sahip olan ovanın 60 bin dekarı betonlaştı…

Urfa’da tarım arazileri hızla betonlaşıyor. 150 bin hektar sulanabilir tarım arazisiyle Türkiye’nin üçüncü büyük ovası Harran Ovası’nda tarım arazilerinde betonlaşma oranı son 10 yıl içerisinde 3 kat arttı. Harran Ovası’nın 60 bin dekarı betonlaştı.

Özellikle Kısas Mahallesi’nde artan betonlaşma dikkat çeken uzamanlar, bu durumun önüne geçilmediği takdirde tarımın Urfa’da biteceğini kaydetti.

Bakanlar Kurulu kararıyla 140 ovanın tescilinin yapıldığını ve 74 ovanın tescil edilmesi için bekletildiğini anlatan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlisi Ali Rıza Öztürkmen, Harran Ovası’nın da koruma altına alınması gerektiğini ifade ederek, “Biz toprak koruma kurulu olarak valiliğimiz önderliğinde çok güzel bir çalışma yaptık büyük ova statüsü ve bu ovalarımızın sınırlarını çok güzel belirledik. Ancak Bakanlar Kurulu 140 ovanın tescilini yaptı. Zannediyorum 74 ovanında tescilini yapmak üzere bekliyor. Ümit ediyorum ki ilk fırsatta tescil işlemleri biter ve ovalarımız büyük ova statüsüne girer. Çünkü gün geçtikçe betonlaşan tarım alanlarının geriye dönüşü olmuyor. Yarın biz çocuklarımıza bunun hesabını nasıl vereceğiz diye gece gündüz düşünmemiz lazım. 2006 yılında yapılan bir çalışmada Harran Ovası’nda sadece 20 bin dekarlık alanda köy yerleşim yeri dışına çıkmış ve betonlaşan bir alan vardı. Bunun 2016 rakamlarıyla 55-60 bin civarında olduğu söyleniyor ki bu gerçekten çok büyük bir rakam ve bazı ülkelerin ekonomisini değiştirebilecek düzeydeki tarım arazisine biz betondan evler yapıyoruz. Bunu bir an önce düzgün planlamamız lazım” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz