25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem HaberleriGeçen Hafta Elektrik Üretiminin Yüzde 9,2’si RES’lerden Karşılandı!

Geçen Hafta Elektrik Üretiminin Yüzde 9,2’si RES’lerden Karşılandı!

EPİAŞ’ın verilerine göre, 8-14 Ekim arasında Türkiye’deki üretilen elektriğin yüzde 9,2’si rüzgar enerjisi santrallerinden karşılandı.

EPİAŞ’ın verilerine göre, geçtiğimiz hafta RES’lerden 470.182,83 MW elektrik üretimi gerçekleştirildi. Geçtiğimiz hafta ise bu değer 360.602,31 MW elektrik üretimi ile yüzde 7,02 olmuştu.

RES Nedir?

res-ruzgar-elektrikYenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerji Türkiye’nin ihtiyacına önemli ölçüde katkı sağlamaya devam etmektedir. Bunlardan biri olan Rüzgar Enerji Santralleri (RES) yatırım maliyeti yüksek olmasına rağmen devamlılık ve işletme giderleri açısından diğerlerine oranda daha avantajlıdır. RES ’ler geniş bir coğrafyaya yayılan yapısıyla çevre koşullarını maksimum seviyede kullanmaktadır. RES ’ler sınırlı imkanlarla üretim yapan diğer santrallere göre bu sayesinde genişlemeye en müsait üretim santralleridir. RES ‘lerin kurulduğu bölgenin hem verimliliğin hem de çevre faktörlerinin iyi analiz edilmesi gerekmektedir. RES ‘lerde rüzgar gülü tarlası görünümünde bir yapı vardır. Son dönemde RES ‘lerin trafo merkezinde Scada sistemi talebi artmıştır. AVD olarak RES projelerinde Scada ve otomasyon çözümlerimiz artmış ve RES lerdeki referanslarımızı da hızla artırmaktayız. RES ‘lerdeki scada mimarileri diğer santrallere göre biraz daha farklı olup, değişken I/O sayıları ile RES ler nispeten biraz daha kolay mimarilere sahiptir.

RES yatırımı günden üne artarken, RES ‘lerde kullanılan Rüzgar tribünlerinin üreticileri, Türkiye’deki yatırımlarını da artırmak durumunda kalmışlardır. RES ‘ler kendilerine özel üretim yapan üreticilerin çoğunlukta olduğu bir yapıya sahiptir. Bunlarda bir veya birkaçı RES ‘lerde entegre çözümlere açık haldedir. RES ‘ler ulaşım ve iletişim zorluğu açısından zor coğrafyalarda kurulurlar. Açık arazi olmasına rağmen yüz ölçümü, ulaşım ve iletişimi sınırlı hale getirmektedir.

RES yatırım firmaları genelde hep RES yatırımı yapmaktadır. Nadir yatırımcılar farklı üretim santrallerine de yatırım yapmaktadır. RES yatırımları sayesinde rüzgar enerjisi ile elektrik üretebilen yerleşkeler artmaktadır. Rüzgar enerjisine dayalı üretim testileri için gerekli lisanslar EPDK tarafından verilmektedir.

Rüzgar enerjisi hangi alanlarda kullanılır?

Rüzgar enerjisinden mekanik enerji üretimi ve elektrik enerjisi üretimi şeklinde yararlanılmaktadır. Rüzgar enerjisinin şaft gücünden yararlanılarak elde edilen mekanik enerji, su pompalama, tahıl öğütme, kesme, sıkıştırma ve yağ çıkarma alanlarında kullanılmaktadır. Rüzgar enerjili pompalama sistemlerinin elektrik veya dizelli pompalara göre birçok avantajları vardır. Rüzgar enerjisi doğada bol bulunan bedava bir enerji kaynağıdır. Karmaşık bir yapıya sahip olmadıkları için bakım ve onarım masrafları da yok denecek kadar azdır. Rüzgar enerjisinden faydalanılarak üretilen elektrik özellikle; kırsal alanlarda, ormanlık ve dağlık bölgelerde, adalarda, deniz fenerlerinde, çiftliklerde, yangın kulelerinde kullanılmaktadır. Günümüzde büyük güçlü rüzgar santralleri, elektrik şebekesine bağlı ve birden fazla türbin içeren rüzgar çiftlikleri biçimindedir. Rüzgar santralinin ana yapı elemanı rüzgar türbinidir. Bir rüzgar türbini, çevredeki engellerin rüzgarı kesemeyeceği yükseklikte bir kule ve bunun üzerine yerleştirilmiş bir gövde ve motordan oluşmaktadır.

Rüzgar enerjisinin avantajları nelerdir?

Rüzgar enerjisi boldur. Toplam elektrik enerjisi tüketiminin Türkiye’de en az iki mislinin rüzgardan sağlanabileceğini bilim adamları öngörmektedir. Rüzgar yerlidir. Petrol ve doğal gazdan farklı olarak rüzgar enerjisinin ithal edilmesi gerekmemektedir ve dış ülkelere olan bağımlılığın azalmasına yardımcı olmaktadır. Rüzgar tükenmezdir. Fosil yakıtlardan veya uranyumdan farklı olarak rüzgar enerjisi yenilenebilir olup gelecek nesillerin doğum haklarını azaltmadan kullanılabilmektedir. Rüzgar temizdir. Sera gazı emisyonlarını önlemenin ötesinde rüzgar enerjisinden yararlanmak civa, kükürt dioksit ve azot oksitler gibi diğer zararlı fosil yakıt kirleticileri önler. Havayı ve suyu daha temiz ve sağlıklı yapar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz