18 Mayıs 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriGayrimenkulde Rehinli Alacaklarda Öncelik Sıralaması Değişti

Gayrimenkulde Rehinli Alacaklarda Öncelik Sıralaması Değişti

İcra ve iflas kanunundaki değişiklikler yürürlüğe girdi. Kanun ile gayrimenkulde rehinli alacaklar bina ve arazi vergisi gibi alacaklardan önce gelecek…

İcra ve İflas kanuna ilişkin değişiklikler bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sermaye şirketleri ve kooperatifler, iflas erteleme yerine konkordato talebinde bulunabilecekler.

İcrada ve iflasta, ticari ve ekonomik bütünlük arz eden, bir bütün halinde satıldığında daha yüksek gelir elde edeceği anlaşılan mal ve haklar, bir bütün olarak paraya çevrilebilecek.

Rehinli taşınmaz malların değeri Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansı ile yetkilendirilen kişiler tarafından belirlenebilecek.

Rehinli Alacaklılarla Müzakere ve Borçların Yapılandırılması
Kanunla, İcra ve İflas Kanunu’na, “Rehinli Alacaklılarla Müzakere ve Borçların Yapılandırılması” başlığıyla yeni bir madde eklendi.

Maddeyle rehinli alacaklılarla müzakere usulü, şartları ve karşılığında rehin tesis edilmiş borçların yapılandırılmasına hükümler düzenlendi. Buna göre, adi konkordatoda borçlu, ön projede belirtmek suretiyle alacaklı lehine rehin tesis edilmiş borçlarının yapılandırılmasını talep edecek.

Kanun ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’da da değişiklik öngörülüyor. Buna göre, gümrük resmi, bina ve arazi vergisi gibi eşya ve gayrimenkulün aynından doğan amme alacakları o eşya ve gayrimenkul bedelinden tahsilinde rehinli alacaklardan sonra gelecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz