27 Temmuz 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriGayrimenkul Yatırım Fonları ile Konut Piyasasında Yeni Dönem Başlıyor

Gayrimenkul Yatırım Fonları ile Konut Piyasasında Yeni Dönem Başlıyor

Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul danışmanlık firmalarından AremasGroup’un Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önünü açacağı konusundaki açıklamalarını değerlendirdi.

Vedat Arslan, Şimşek’in açıklamalarının, özellikle son bir yılda konut sektörü başta olmak üzere gayrimenkul sektöründe uygulanan soğutma operasyonlarının potansiyel negatif etkilerini önlemek adına oldukça olumlu bir yaklaşım olduğunu belirtti. Arslan, “Çok dikkate alınmasa da Türkiye;ölüm, doğum, evlilik boşanma gibi doğal konut talebinin çok yüksek olduğu bir ülke konumunda. Kentsel dönüşüm ve deprem gibi unsurları da göz önüne aldığımızda, bu talebi karşılamak için her yıl belirli bir miktarda konut üretiminin zorunlu olduğu bir ülkeyiz,” dedi.
İlerleyen dönemlerde konut fiyatlarında ciddi bir artış riski söz konusu olabilir
Son bir yılda konuta erişimde yaşanan zorluklar hem üretici hem de konut alıcısına yönelik kredi musluklarının kapanması ve mortgage imkanlarının ortadan kalkması gibi sebeplerden dolayı konut arzının minimum seviyelere indiğini vurgulayan Arslan, “Konut arzının bu kadar yavaşladığı bir ortamda, önümüzdeki dönemde fiyat düşüşlerinden bahsetmek maalesef pek gerçekçi değil. Özellikle piyasanın normalleşmesini beklediğimiz 2025 yılı ortaları ve sonrasında, talebin karşılanamaması nedeniyle konut fiyatlarında çok ciddi bir artış riski söz konusu olabilir,” diye ekledi.

Alternatif finans kaynakları devreye alınmalı
Arslan, konut arzını artırmanın temel yolunun finansmandan geçtiğini belirterek, bu finansmanı sağlamak için ya satış yapılması ya da alternatif finans kaynaklarının devreye alınması gerektiğini ifade etti. Bu noktada Proje GYF’lerinin (Gayrimenkul Yatırım Fonları) günümüzde kullanılabilecek en önemli alternatif finans kaynaklarından biri olduğuna dikkat çeken Arslan, “Proje GYF’leri, hem kurumsal yatırımcıların daha güvenli bir ortamda sektöre girmesini sağlamakta hem de bireysel ve orta ölçekli yatırımcıların GYF üzerinden daha güvenli yatırım yapmalarının önünü açmaktadır. Bu şekilde, konut arzı için gerekli olan alternatif finansman sağlanmış olur. Proje GYF’lerinin hızla hayata geçirilmesi, piyasada yeni konut projelerinin kısa süre içinde tekrar faaliyete geçmesine olanak sağlayacağından oldukça önemlidir. Konut arzını bugünden tekrar artırmaya yönelik çalışmalar da muhakkak dengeleyecektir.” dedi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz