20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriEv alacaklara kritik uyarı!

Ev alacaklara kritik uyarı!

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından konut talebinde tercihler değişti. Depremler sonrasında konut satışları düşüşe geçerken, deprem riski yüksek bölgelerden kaçış isteği istatistiklere de yansıdı. Deprem riski düşük illerde müteahhitler dairelerini daha temel atmadan satıyor. Fiyatlarda ise yüzde 200’e varan artış görülüyor.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında konut satışında düşüş başladı. Martta yüzde 21.4 gerileme ile 105 bin 476 konut satıldı. Deprem riski yüksek bölgelerden kaçış isteği istatistiklerde de net bir şekilde görüldü.

Yalnızca 11 ilde satışlar arttı. Artış yaşayan illerin başında deprem bölgesinden uzaklaşanların tercih ettiği Elazığ ile İstanbul’a yakınlığı ve deprem riski bulunmayan iller arasında gösterilmesi nedeniyle ön plana çıkan Kırklareli yer aldı. Yine depremzedelerin yöneldiği Karaman ile Aksaray ile İstanbul çevresinin yöneldiği Edirne satışların arttığı illerden oldu.

4 PUANLIK ETKİ YAPTI
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı mart ayı konut satış istatistiklerinde yalnızca Şırnak, Elazığ, Kırklareli, Amasya, Artvin, Van, Karaman, Aksaray, Kars, Ağrı ve Edirne illeri pozitif değişim gösterdi.

Posta’da yer alan habere göre; Rakamları değerlendiren İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman, geçen yıl mart ayının 134 bin 170 adet satışla zirve olduğunu hatırlatarak, “Depremden etkilenen 10 ili listeden çıkardığımızda, yüzde 21.4 değil yüzde 17.5’lik düşüş söz konusu oluyor. Düşüşte deprem bölgesinin 4 puanlık etkisi söz konusu oldu” dedi.

RİSKLİ İLLER DAHA FAZLA DÜŞTÜ
Satışların arttığı illerde deprem sonrası talebin etkisi olduğunu belirten Büyükduman, şunları söyledi: “Ortalamanın altında düşen illeri de pozitif tarafa koyabiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz