17 Mayıs 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriErhan Boysanoğlu: Konut sektörü parlak değil!

Erhan Boysanoğlu: Konut sektörü parlak değil!

Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu sektörle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Boysanoğlu, ‘Konut sektörü parlak değil’ dedi…

 

Bugüne kadar bir çok proje üreten Mesa Mesken yeni projeleinin tanıtımını yapmak ve geçtiğimiz dönemi değerlendirmek amacı ile gerçekleştirdiği basın toplantısı sonrasında Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu sektörle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

‘Sürdürülebilirlik çok önemli’

Konut sektöründe sürdürülebilirliğin çok önemli olduğuna vurgu yapan Boysanoğlu, konut sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörü olduğu için önemli olduğunu ve sürdürülebilirliğin sürekli devam etmesi gerektiğini belirtti. Boysanoğlu sürecin içindeki değişimlerin konut sektörünü çıkmaza soktuğunu söyledi. Gayrimenkul sektöründe bazı sıkıntılar yaşandığını ve bir tarafta mertekare diğer tarafta emlak değeri ile ilgili sıkıntılar olduğunu belirtti.

‘Gerçek ihtiyaç sahibine erişilemiyor’

Arsaların Türkiye’de inanılmaz boyutta değerlendiği bilgisini veren Boysanoğlu, bir de arsaların her seferinde inşaat maaliyetlerinin artışından da pay aldığını sözlerine ekledi. Boysanoğlu; ‘Konutta gerçek ihtiyaç sahibine erişmekte zorluk çekiyoruz’ dedi.

 

 

‘Doğru tespitlerle konut üretilmeli’

Sürdürülebilirlik gibi erişilebilirliğin de konut sektörünün nabzını attıran bir unsur olduğunu vurgulayan Boysanoğlu, ihtiyaçlara göre doğru tespitlerle konut üretilmesi gerektiğini savundu.

‘Konut satış istatistiklerinin doğru olduğuna inanmıyorum’

‘Maalesef Türkiye’de ben konut satış istatistiklerinin doğru olduğuna inanmıyorum’ diyen Boysanoğlu, bunun tek çözümünün konut satışlarını bankalar vasıtası ile satmak olduğunu belirtti. Boysanoğlu ‘Böylece hem vatandaş daha az faiz ödemiş oluyor hem de binanın yapılması ve süresi garanti oluyor. Bunlar çok önemli şeyler’ dedi.

Son imar kanununda hedeflenen şeyin çok doğru olduğunu belirten Boysanoğlu ‘Belediyelerin mevcut imar kanununa göre değerlendirmeleri birbirinden çok farklı. Ana hedef bunu tek hale getirmek. Yükseklikle ilgili bir kısıtlama yapılabilir ama emsali de ona göre indirmek gerekir’ dedi.

‘Artık markaların güvenilirliği ön plana çıkacak’

Bundan sonra markaların güvenilirliğinin ön plana çıkacağını belirten Boysanoğlu müşterinin en kalitesiz konutu da alsa hiç bir zaman ben kötü konut aldım demeyeceğini düşündüğünü söyledi.

‘Konut kredisi faizleri yükselmeye başladı’

Geçtiğimiz dönemlerde mevduat faizlerinin biraz normal gibi olduğunu ama şimdi yükselmeye başladığını söyleyen Boysanoğlu, bunun da konut alıcısına sıkıntı yaratabileceğini söyledi. Boysanoğlu, ‘ Müşteri mevduatı bankaya yatırmayı daha avantajlı görebilir. Bizim konut sattığımız insanlar zaten bu paraları ödeyebilecek kişiler ama gerçek ihtiyaç sahipleri maalesef ödeyebilecek düzeyde değil. Bunun da bir aksaklık yaratacağını düşünüyorum. Bence konut sektörü parlak görünmüyor’ dedi. Boysanoğlu sözlerine şöyle devam etti: ‘Projeleri artık daha az sayıda daha fazla loaksyonda inşa etmeye başladık. Bu tip davranmanın bizdeki satışları daha olumlu etkileyeceğini düşünüyorum’

‘Konutu ne için aldığınız önemli’

Bugün konut almak isteyenlerin konutu ne için aldığının çok önemli olduğunu savunan Boysanoğlu ‘Bunu bizim projelerden örnek verecek olursak, oturmak için alıyorsa Çubuklu projesini tercih ederim. Eğer büyük bir aileyse Yeşilyaka’yı tercih ederim. Eğer rant için yada kira için almak istiyorsanız Mesa Kozyatağı’nı tercih ederim’ dedi.

‘KDV yüzde 8 olmalı’

KDV ile ilgili değerlendirmesinde ise KDV’nin tek olmasını istediğini söyleyen Boysanoğlu ‘KDV’yi tek bir oran yapmak mümkün. Avrupa’da yüzde 8 kullanılıyor. Bana daha doğru bir değer gibi geliyor’ dedi.

Eyüp İYİGÜN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz