10 Mayıs 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriEmlakta yüzleri güldüren düzenlemeler!

Emlakta yüzleri güldüren düzenlemeler!

Maliye’nin tapularla ilgili yetki almasına ilişkin yasa teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunuldu.

 

Maliye’nin tapularla ilgili yetki almasına ilişkin yasa teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunuldu. Yasada konut sektörünü ilgilendiren 3 önemli düzenleme bulunuyor.

İnşaat sektöründe önemli bir maliyet olan damga vergisi oranında indirim yaparak, hem mükellefleri hem de konut ya da iş yeri edinen vatandaşları önemli bir yükten kurtulacak. Tapu harcı oranları ile inşaat sektöründe kullanılan bazı kâğıtlar bakımından damga vergisi oranlarının farklılaştırılmasına olanak sağlanıyor.
Maliye Bakanı Naci Ağbal yabancılar için getirilen KDV istisnası için “Gayrimenkul piyasasına yönelik diğer düzenleme de tapu harcına yönelik. Gayrimenkul satışlarında tapu harcı, alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 oranında tahsil edilmektedir. Bu teklifle Bakanlar Kurulu’na yetki alıyoruz. Bu çerçevede, gayrimenkullerin türleri, gayrimenkul sertifikası karşılığı edinimi, sınıfları, büyüklükleri, bulunduğu yer ve vergi değerleri itibarıyla farklı oranlar tespit edebileceğiz. Ayrıca büyükşehir veya diğer illerde gayrimenkullerin bulunduğu yere, büyüklüklerine, binanın birinci sınıf veya lüks olup olmamasına veya katma değer vergisinde uyguladığımız gibi arsanın birim metre kare emlak vergi değerine göre farklı oranlarda harç alınmasına imkan sağlamış olacağız.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz