29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaGündem HaberleriCumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Boş evlerden vergi alınacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Boş evlerden vergi alınacak

Daha önce Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği tarafından yapılan açıklamalar sonrasında bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’danilk somut adım gedi. Boş konut için çalışmaların başladığı belirtildi.Peki, Boş konut vergisi nedir? Boş konut vergisi nasıl alınacak? İşte tüm detaylar.

Türkiye’de konut krizi devam ediyor. Kiralara getirilen yüzde 25 sınırının devam etemsiyle birlikte farklı problemler yaşanırken bu konuda Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nden arka arkaya açıklamalar geldi. Açıklamalarda konut krizinin aşılması adına sektörel öneriler sunuldu.

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu
Kira sorununun çözümü için ‘kiralık sosyal konut’ formülü Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nden geldi. Yaklaşık 1.5 yıldır kurdukları komitelerle çözüm yolları üzerinde çalıştıklarını belirten Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu şunları söyledi: “Çalışmalarımız sonucunda ‘Yeni Konut Modeli’ni hazırladık. Bu modelle ev sahibi- kiracı anlaşmazlığı bitecek, kiraya veren kurumsal yapılar oluşacak. Model şöyle ilerleyecek:

Arsa maliyeti sıfıra indirildiğinde kiralar yarı yarıya düşer. Kamunun kiralık konut üretimi için tahsis ettiği arsada özel sektör proje geliştirir. Arsanın mülkiyeti devlette kalır, üst kullanım hakkı verilir.

Projelerde maksimum ev kirası önceden belirlenir, ticari birimler için sınırlama getirilmez. Özel sektör projeyi geliştirir, finanse eder, inşaatını tamamlar, sözleşme süresince bakım ve onarımları yapar. Yatay mimaride, yerli malzeme ile enerji tasarruflu binalar hızla hayata geçer.

Kamunun sorumlulukları ise proje sahasının ilgili tüm izin ve imar süreçlerini hazırlamak, proje finans kurgusu içerisinde belirli garantileri sunmak, proje süresince gerekli durumlar için kamu denetimlerini yürütmek ve sözleşme sonunda konutların kamuya devir işlemlerini yapmak olur.

Tüm bunların sonunda kent hayatında sosyal dengeler sağlanırken, ihtiyaç sahibi kesim piyasa dalgalanmasından etkilenmeden uzun dönem aynı yerde kiracı kalabilir. Kirası hane gelirinin yüzde 30’u kadar olacağı için yaşam standartları yükselir. Ayrıca bu projeler çevre bölgelerde de kira fiyatlarının düşmesini sağlar. Uzun süredir üzerinde çalıştığımız modelin tüm detaylarını önümüzdeki hafta kamuoyu ile paylaşacağız.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz