16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaGündem HaberleriÇeşme Dalyan turizme açıldı

Çeşme Dalyan turizme açıldı

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye genelinde sit sınırlarını yeniden belirleme çalışması devam ederken İzmir Çeşme’nin Dalyan Mahallesi’nde yeni sınırlar dünkü Resmi Gazete’te yayımlandı.

Çeşme Dalyan turizme açıldı12 Haziran 2018 tarihli Bakanlık oluru ile Dalyan’ın, “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak sınırları yeniden tescil edildi. Dalyan’da eski sistemde 1. derece sit olarak ifade edilen yeni sistemde ise “Kesin Korunacak Hassas Alan” kalmadı. Resmi Gazete’de yayımlanan haritada Dalyan’ın iki burun ucu ile güneyinde küçük bir bölümünün nitelikli doğal koruma alanı ilan edildiği, büyük bölümünün sürdürülebilir kullanım alanına dönüştüğü görüldü. Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanında düşük yoğunluklu konut ve turizm tesisine izin veriliyor.

AYAYORGİ’Yİ DE KAPIYOR
Kararı Hürriyet’e değerlendiren Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Dalyan’ın 3 küçük bölge haricinde tamamının konut ve turizme açıldığını belirterek, şöyle konuştu: “Merkezde ağaçlandırılacak 300 dönümlük bir alan ile iki burun ucumuz nitelikli doğal koruma alanı oldu. Buralarda günübirlik turizm mümkün olacak. Örneğin; sitin kalkmasıyla Ayayorgi Koyu’nun üstlerinin tamamı turizm ve konuta açılmış oldu.”
Yetkililer ise Çeşme’de vatandaşın 1980 ve 90’lı yılların başında konut ve turistik tesis yapmak için arsa aldığını ancak 1994’te bir anda sit ilan kararıyla mağdur olduklarını belirttiler. Vatandaşın itirazları doğrultusunda bilimsel temelli ekolojik raporlar hazırlanarak sit kararlarının gözden geçirildiğini anlatan yetkililer, şöyle devam etti: “Aslında sit alanı geçen yıl gözden geçirildi. Ama vatandaş, ‘parselimin yarısı sürdürülebilirde yarısı nitelikli koruma alanında kaldı, mağdur oldum’ diye itiraz etti. Komisyon da itirazlar doğrultusunda yeniden sınır düzeltme yaptı.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz