29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriÇamlıca Camisi ne zaman açılacak?

Çamlıca Camisi ne zaman açılacak?

Temeli 6 yıl önce atılan, toplam 60 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir kompleks olarak tasarlanan Türkiye’nin en büyük camisi Çamlıca Camisi, 15-20 gün içinde tamamlanacak.

Caminin yanı sıra müze, sanat galerisi, kütüphane, konferans salonu, sanat atölyesi ve otoparkın da yer aldığı, inşasında birçok yeniliğin ve farklılığın hayata geçirildiği Çamlıca Camisi’nin açılışına sayılı günler kaldı. Çamlıca Camisi’nin her bir bölümünde son rötuşlar yapılmaya devam ediliyor.

DETAYLAR İLGİ ÇEKİYOR

İçine girildiği andan itibaren, İstanbul’un simgesi haline gelen selatin camilerinin adeta devamı hissini uyandıran Çamlıca Camisi, her bir bölümünde en ince ayrıntısına kadar düşünülen detaylarıyla ilgi çekiyor.

“BÜYÜK BİR GAYRETLE ÇALIŞIYORUZ”

İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, “Camiyi tamamladık demek işimizin bittiği anlamına gelmiyor. Cami, müze, konferans salonu, kütüphane külliyeyi oluşturuyor. Camimizin etrafında yaklaşık 80-90 dönümlük bir alanın peyzaj ve rekreasyon çalışmasını eş zamanlı yaptık. Ayrıca Bulgurlu’dan buraya bizim de istifade edeceğimiz, bir kara yolu tüneli yapıldı. Bütün bunların hepsini eş zamanlı tamamlamak gibi bir proje hedefimiz vardı. Bu proje hedefimizi bu ay içinde ‘bitirdik’ demek üzere büyük bir gayretle çalışıyoruz.” dedi.

Çamlıca Camisi Müzesi’nin Topkapı Sarayı Müzesi’ne bağlı çok özel ve resmi bir müze olacağını ifade eden Külünk, “Çok farklı bir çalışma yaptığımız için müze projesini, bütün bu çalışmalardan biraz soyutladık. Müze içi proje çalışmaları bitmek üzere. Eser seçimleri yapıldı. Eserlerin korunması ve teşhiri için gerekli çalışmalar yürütülüyor. Çok özel ve nadir eserlerin teşhir edildiği, belki dönem dönem değişik eserlerin geçici sürelerle teşhir edildiği çok özel bir müze çalışması oldu. Müzemiz aynı zamanda dijital bir müze olacak.” dedi.

“ÜÇTE BİR MALİYETLE PROJEYİ YÜRÜTÜYORUZ”

Külünk, Çamlıca Camisi’nin inşaat çalışmalarında harcanan bütçeye ilişkin ise “Çok ekonomik gittiğimizi bu işin ehli olan herkes söylüyor. Çünkü bu proje bir bağış projesi. Türk insanının bireysel ve kurumsal bağışlarıyla yaptığımız bir proje. Türkiye şartlarında yüzde 50, uluslararası şartlarda üçte bir maliyetle projeyi yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.

İmanın şartını temsilen 6 minareli inşa edilen Çamlıca Camisi’nin üç şerefeli 4 minaresi Malazgirt Zaferi’ne ithafen 107,1 metre, iki şerefeli 2 minaresi ise 90 metre yüksekliğinde.

Caminin 72 metre yükseklikteki ana kubbesi İstanbul’da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi İstanbul’u simgeliyor. Kubbenin iç yüzeyine, 16 Türk devletine ithafen Allah’ın isimlerinden 16’sı, Haşr Suresi’nin son iki ayetinden istifade edilerek yazıldı. Ana kubbenin üzerine 3 metre 12 santimetre genişliğinde, 7 metre 77 santimetre yüksekliğinde, 4,5 ton ağırlığında alem yerleştirildi.

NANOTEKNOLOJİ KULLANILDI

Nanoteknolojiyle renklendirilen ve 3 parçadan oluşan alem, dünyanın en büyük alemi olma özelliğini taşıyor. Caminin dışarıdan ana avluya girişinde yer alan ve mermerle kaplanan taç kapı, büyüklüğüyle de göz dolduruyor.

Taş kapının avlunun içine bakan kısmında, Kasas Suresi’nin 77. ayeti yer alıyor. Caminin içine girilen kapının üzerine ise Al-i İmran Suresi’nin 132-136. ayetleri işlendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz