29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriBES'e 2.2 milyon 'otomatik' katılım

BES’e 2.2 milyon ‘otomatik’ katılım

Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi yeni yılla birlikte yürürlüğe girdi. Çalışan sayısı bin ve üzeri olan iş yerlerinde çalışan tahmini 2.2 milyon kişi 1 Ocak itibariyle sisteme katıldı.
Bireysel emeklilik sistemine otomatik katılımlar başladı. Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri M. Akif Eroğlu, kademeli olarak katılımın sağlanacağı sisteme 1 Ocak itibariyle 2.2 milyon kişinin katıldığını tahmin ettiklerini söyledi. 1 Nisan’da sisteme katılması öngörülen 4 milyon kişiyle beraber bu rakam 4 ayda 6,2 milyon kişiye ulaşmış olacak.

Sisteme kim, ne zaman katılacak?

Çalışan sayısı iki yüzelli ve üzerinde olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar ile genel ve özel bütçeli kamu kurumlarında, Yükseköğretim Kurulu, üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitülerinde, düzenleyici ve denetleyici kurumlarda ve sosyal güvenlik kurumlarında çalışan tahmini 4 milyon kişi 1 Nisan’da, çalışan sayısı yüz ve üzerinde olan işyerlerinde çalışan tahmini 1,5 milyon kişi 1 Temmuz’da, çalışan sayısı elli ve üzeri olan işyerlerinde çalışanlar ile diğer kamu idarelerinde çalışan 1,3 milyon kişi 1 Ocak 2018 tarihinde, çalışan sayısı on ve üzeri olan bir işverene bağlı olarak çalışan tahmini 2,7 milyon kişi 1 Temmuz 2018 tarihinde, çalışan sayısı beş ve üzerinde olan bir işverene bağlı olarak çalışan tahmini 2,5 milyon kişi 1 Ocak 2019 tarihinde sisteme dahil edilecek.

Ayrıca bu tarihlerde ve bu tarihler dışında sisteme dâhil olacak işverenlerde yeni işe başlayan çalışanlar da sisteme otomatik olarak dahil edilecekler.

BES’te fon büyüklüğü 60 milyar lirayı aştı

23 Aralık 2016 Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre 6,6 milyon kişi Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yer alıyor. SGK verilerine göre, 2017 içerisinde otomatik katılım vasıtasıyla 45 yaşını doldurmamış özel sektörde ve kamuda çalışan yaklaşık 7,7 milyon kişi sisteme dahil olacak.

Sistemin fon büyüklüğüyle ilgili konuşan Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri M. Akif Eroğlu, “2003 yılında hayata geçen bireysel emeklilik sistemi 60,2 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştı. Bu miktarın 53 milyar TL’si katılımcı fonlarından, 7,2 milyar TL’si Devlet Katkısı fonlarından oluşmaktadır. Otomatik katılım bu tutarı artıracaktır” dedi.

Dünya

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz